Tasarımı Geliştirip İtalyanlar Gibi Mobilyadan 10 Misli Kâr Edeceğiz



İhracatta önemli bir atılım gerçekleştiren mobilya sektörü, tasarıma daha fazla önem vermeye başladı. Mobilya Sanayicileri Derneği'nin (Mosder) düzenlediği ev mobilyaları tasarım yarışmasında ödül alanların çalışmaları firmalar tarafından satın alınıyor. Dernek Başkanı Memduh Boydak, geçen yıl 147 projenin katıldığı yarışmada bu sene 500 çalışmayla başvurulmasını beklediklerini söyledi. Sektörün en önemli sorunlarından birinin tasarım olduğunun altını çizen Boydak'a göre, 100 dolarlık bir mobilyanın İtalyanlar tarafından bin dolara satılmasının temel nedeni tasarım.

Türkiye'nin bu eksiğini gidermek için yarışmayı başlatan Mosder, üyelerine ve mobilya sektörüne tasarımcılarla daha sıkı işbirliği yapmasını öneriyor. Öğrencilerin de sektörün içine girmesini sağlama amacını taşıyan yarışmada dereceye giren öğrencilere 6 bin yeni lira ve yurtdışındaki fuarlara katılma imkanı tanınacak.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek yarışma için başvurular 12 Şubat'ta başladı. Son müracaat tarihi ise 5 Haziran 2007. Yarışma için bastırılan 6 bin broşür tüm üniversitelere gönderildi. Yarışmanın ana kategorileri; yatak odası takımları, yemek odası, oturma grubu genç odası ve kanepe işlevi yerine getiren çok amaçlı fonksiyonel nitelik taşıyan mobilyalar. 17 kişiden oluşan jürinin büyük kısmı akademisyen.

Geçen yıl hem yatak odası hem de oturma grubunun birincisi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü öğrencisi Kadir Peker. Son sınıfta okuyan Peker, hem çalışıyor hem de eğitim hayatını devam ettiriyor. İlkokul öncesinde gazetelerin verdiği maketlerle tasarımla ve resimle ilgilenmeye başlayan Peker, liseyi bitirince Uludağ Üniversitesi'nde resim bölümünde bir yıl okudu. Daha sonra İstanbul'a gelerek, kariyerini iç mimarlıkta sürdürmeye karar verdi. Yarışmadaki en dikkat çekici projelerden lale şeklindeki oturma grubu ile birinci olan Peker, hem oturma odası hem de yatak odası olarak kullanılabilen çalışma ile de diğer birinciliğini elde etti.

Açılıp kapanan sistemle restoranlarda mekanı daha iyi kullanma fikrinden yola çıkan Peker, Osmanlı'nın lalesinden ilham aldığını ifade ediyor. Peker, üniversite öğrencilerinin genellikle 20-30 yıl sonrasına ilişkin çalışmalar yaptığını söylerken bunların seri üretime dönüşmesinin zorluğuna işaret ediyor. Peker, sektörün tasarımcılarla daha fazla çalışmasını istiyor. Tasarımları Kayserili firmalar tarafından beğenilen yarışma birincisi Peker, Kayseri'ye gidip görüşmeler yapacağını açıklıyor.

Sektörün, konut alanların borçlarının azalması ile birlikte daha fazla hareketlenmesi bekleniyor. Mobilya satışının lokomotifi ise 600 bin civarındaki evlilikler. Son yıllarda değiştirme de artıyor. Çünkü mobilyaları tamir ettirmenin veya kılıf değiştirmenin maliyeti yüksek. Boydak, yerli mobilyacılarla İsveç kökenli Ikea ev eşyaları marketinin kıyaslanmasına ise farklı bir açıdan yaklaşıyor.

Başkan, "Ikea girdiği yerde pazardan almıyor, pazarı genişletiyor. Ikea'nın konsantre olduğu konularla bizimkiler arasında fark var. Ikea mobilyacıdan daha çok Paşabahçe'yi, aksesuar satan şirketleri etkiledi. Her sektörden ufak ufak etkilenme var, restoranlar bile etkileniyor." değerlendirmesini yapıyor. Boydak, İstanbul'da her yıl düzenledikleri fuarın ise İtalya ve Almanya'dan sonra üçüncü büyük organizasyon olma yolunda ilerlediğini söylüyor.

Konuttaki büyüme sektöre yansımadı
Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Boydak, sektörün durumunu da değerlendirdi. Bir önceki yıl 850 milyon dolar olan ihracatın 2006'da 1 milyar dolara çıktığını kaydeden Boydak'ın verdiği bilgilere göre, perakende satışlarda 5,5 milyar dolar olan pazar büyüklüğünün 6 milyar dolara çıkması bekleniyor. Konuttaki hızlı gelişmenin etkisi ise henüz sektöre yansımadı.