“Taşeron çalışan 2 milyona ulaştı”



Güneş Gazetesi'nin haberine göre, CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, taşeron firmalar tarafından istihdam edilen işgücü ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bilhassa özel sektörde bir çok  firma çalıştırdığı  işçiye asgari ücret civarında bir aylık veriyor.  Verdiği ücreti yıllarca arttırmayan zam isteyeni ise kapıya koymakla tehdit eden firmalar var. Bunun yanında bankaya yeksek maaş yatırıp daha sonra çalışandan bunun bir kısmını alanlar da bulunuyor. Hatta işe yeni aldığı kişiye 'Tazminat alacağım yok' diye kağıt bile imzalatanlar var"

“Mecbur kalıyorlar”

Çelebi, işsizlik nedeniyle üniversite mezunlarının bile taşeron işçiliğe razı olduğunu ifade ederek, "İşsizlerin başka çaresi yok. Taşeron çalışanların büyük kısmı ne yaptığı işten ne de aldığı paradan memnun"diye konuştu.  Taşeron sistemine artık düzen verilmesi gerektiğini belirtten Çelebi, "En başta bu kişilerin sosyal güvencesi ve geleceği sağlanmalıdır. Yaşı geçen işten çıkarılmamalıdır. Bunun yanında maaşları düzenli  verilmeli ve her yıl günün koşullarına göre zam yapılmalıdır. Her işe her eleman verilmemelidir. bazı işlere tecrübeli elaman verilmelidir" dedi.

Çelebi, bu konunun takipçisi olacaklarını söyleyerek,"Taşeronlar çalışma yaşamının kölesi olmaktan kurtarılmalı. Bakanlık taşeron firmaları ve çalışanları mercek altına almalı. Biz bunların olmasını sağlayacağız" dedi

"Taşeron işçiliğin en yaygın olduğu ikinci sektör inşaat"

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre ise taşeron firma işçisi bir milyonu geçiyor . Rapora  göre, kamuda yaklaşık 586  bin  özel sektörde ise yaklaşık 500 bin alt işverende yani taşeron olarak çalışıyor. Taşeron işçiliğin en yaygın olduğu sektörlerin başında temizlik geliyor. Temizlik sektörünü, inşaat sektörü takip ediyor.