'Taşınabilir Sanat'ın İstanbul Gezisi Birinci Yılını Doldurdu



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Görsel Sanatlar Yönetmenliği’nin, çağdaş sanatın İstanbul’un farklı bölgelerine ulaştırılmasını amaçlayan 'Taşınabilir Sanat' projesi Ekim 2008’de başladığı İstanbul yolculuğunun ilk yılını doldurdu. Geçen bir yıl içinde Kartal, Tuzla, Ümraniye ve Küçükçekmece ilçelerinde toplam 10 sergi düzenledi, bu sergiler yaklaşık 8.000 kişi tarafından ziyaret edildi. 600 çocuk düzenlenen yan etkinlik ve atölye çalışmalarına katıldı. Proje, 71 sanatçının 7 sergi paketi ve 2 performansından oluşan çalışmalarını, İstanbul’un sanat merkezlerine uzak ilçelerinde yaşayan İstanbullularla buluşturdu.

Projenin bir yılını anlatan 'Taşınabilir Sanat 1. Yıl Katalogu' ise yine İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği tarafından hazırlandı. Tasarımını Yetkin Başarır’ın, editörlüğünü ise Orhun Gültekin’in üstlendiği katalog, 13 Eylül Pazar günü, 2010 Sanat Üretim Merkezi Kadırga’da kamuoyuna tanıtıldı.

'Taşınabilir Sanat 1. Yıl Katalogu',  projeye dahil olan sergi paketleri ve sanatçılarla ilgili bilgi ve görseller ile proje ve sergilerlerin medyadaki yansımalarını bir araya getiriyor. İstanbul’un ilçeleri üzerine özet bir demografinin de sunulduğu katalog, aynı zamanda farklı kuşaklardan sanatçıların son yıllardaki üretimlerini de bir araya getirmesiyle, çağdaş sanatımız üzerine önemli bir seçkiyi içeriyor.

'Taşınabilir Sanat' projesi 2010 yılında, yeniliklerle dolu yoğun bir etkinlik takvimiyle İstanbul turuna devam edecek. Proje kapsamındaki etkinliklere Ekim 2009 itibariyle, Zeytinburnu, Eyüp, Bağcılar, Fatih ve Şile ilçeleri de ev sahipliği yapmaya başlayacak. Ayrıca Kız Kulesi ve Haydarpaşa Garı etkinlikleri ağırlayacak alternatif mekanlar arasında yerini alacak.