Taşocağı Kararı Cenneti Öldürür



İzmir’in Urla İlçesi’ne bağlı Nohutalan Köyü’ne, Mostar Maden Pazarlama şirketi tarafından açılmak istenilen taş ocağı, köy halkının ayaklanmasına neden oldu. İzmir-Çeşme Karayolu’nun üzerinde bulunan, geçimini tamamen tarım ve hayvancılıkla sağlayan, kavunu ile meşhur 150 nüfuslu Urla’ya bağlı Nohutalan Köyü sakinleri, Mayıs ayından bu yana köyün yerleştiği tepenin üstüne kurulmak istenilen taşocağına karşı mücadele ediyor. Mostar Maden Pazarlama şirketi tarafından taşocağı olarak işletilecek alanın seraların, köyün suyunu sağlayan altı kuyunun ortasında, organik sertifikalı zeytin ağaçlarına 75 metre, evlere 200 metre, köyde bulunan tarihi kiliseye 150 metre olduğunu ifade eden köy sakinleri, taşocağının işletilmesiyle ilgili olarak ÇED sürecinden haberleri olmadığını ileri sürdü.

Haberimiz yok

Taşocağına karşı imza toplayan köylülerden Metin Gümüş, taşocağı ile ilgili hiçbir şeyden haberleri olmadığını söyleyerek, "Ruhsat alacakların kararın önce muhtarlığa gelmesi, muhtarın bunu ihtiyar heyetiyle konuşması, muhtarlıkta askıya çıkartılması gerekiyor. Bırakın bunların yapılmasını ihtiyar heyetinin bile haberi yok. Geldiler, burada kırma yapmayacaklarını sadece günde 40- 50 kamyon taş çıkartıp başka yerde işleyeceklerini söylediler. Köy yaşanmaz hale gelecek" dedi.

Şaraplık üzüm yetiştiren, seracılık yapan Aydın Eroğlu, köyde 50 yıl sonra su bulunduğunu belirterek, "Yıllarca su diye kıvrandık durduk. En sonunda sondaj yaptırdık ve su bulduk. Seracılığa başladık. Şaraplık üzümden, sebze meyveye her şeyi yetiştirmeye bunu da organik yapmaya çalışıyoruz. Ancak gel gelelim seranın 200 metre yanına taş ocağı ruhsatı vermişler. Burası 1. derece deprem bölgesi, taş çıkartmak için patlatma yaptıkları anda bulduğumuz suyu da kaybedeceğiz, çıkacak tozu, köyün içinden geçecek kamyonların gürültüsünü saymıyorum. Biz geleceğimizi organik tarım üzerine kurduk. Eğer bu taş ocağı açılırsa geleceğimiz bitecek" diye konuştu.

Köyde organik tarım sertifikalı 300 dönüm arazisi ve 6 bin organik sertifikalı zeytin ağacı bulunan Doç. Dr. Levent Köstem, Mostar Maden Pazarlama Şirketi’ne verilen izinlerin yasalara aykırı olduğunu ileri sürdü.

Yasalara aykırı

Köstem, "3 bin 573 Sayılı Zeytinciliğin Islanı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun’a göre de zeytin ağaçlarının 3 km mesafesindeki yerlerde, zeytinyağı işletmeleri dışında ağır sanayi, reaktör, termik santral, maden işletmelerine izin verilmemesi gerekiyor" diye konuştu. Çeşme Yarımadası’nda bakir kalmış tek bölgenin Nohutalan Köyü ve civarı olduğunu anlatan köy sakinleri, taşocağı işletmek isteyenlerin çeşitli adlarda firmalar kurarak faaliyetlerini sürdürdüklerini ileri sürdüler.