Taşocağı Yolunda Kıyım

İskenderun Sarıseki Belediyesi, balıkçı barınağı yapımı için aldığı taşocağı ruhsatını hiç kullanmadan Eti Toprak Endüstri ve Ticaret AŞ'ye kiraladı. Şirket de taşocağına yol açmak için ormanda ağaç kesimine başladı. 500'e yakın çam ağacı ile 350 kök zeytin ağacının kesilmesinin planlandığı öğrenildi.

Sarıseki Belediyesi, iki yıl önce Derebanı Deresi'nin ıslahı ve balıkçı barınağı yapımı için kullanılacak taşları sağlamak için Enerji Bakanlığı'ndan 10 yıllık taşocağı işletme ruhsatı aldı. Sahilde balıkçı barınağı yapımı için yer bulunmazken Belediye Başkanı Mehmet Şıhlı Gökçe, iki yıl boyunca hiç kullanmadığı ruhsatı kiralamak için Belediye Meclisi'nden yetki istedi. 5 Nisan'da yapılan toplantıda belediyeye yetki verilince 20 gün içinde ihaleye çıkıldı ve ruhsat 26 Nisan 2007'de Eti Toprak şirketine 8 yıllığına kiralandı. Mayıs ayında yapılan toplantıda da belediye meclis üyeleri, ruhsat kiralama yetkisinin geri alınmasını tartıştılar. Ancak bu toplantıda konunun görüşülmesini engelleyen Başkan Gökçe'nin, "Meclise dışarıdan müdahalede bulunuluyor. Salonda iki kutup bulunmakta. Alınacak kararın neticesi hangi doğrultuda olursa olsun, karar halkı gerecek" yazdığı belirlendi.

'Herşey bitti'
Bunun üzerine 5 belediye meclis üyesi Gökçe'yi kaymakamlığa şikâyet edince haziran ayında yapılan toplantıda ruhsat konusu bir kez daha ele alındı. Sarıseki Belediye Meclisi, 5 Haziran'da yaptığı toplantıda 6'ya 4 oyla encümene verdiği kiralama yetkisini geri alarak, iptal etti. Ancak ruhsat ihalesini alan Eti Toprak firması, iznin geri alınmasına karşın taşocağına yol açma çalışmalarına başladı. Ormanın içinden yaklaşık 1.5 kilometrelik yol açılacağı, bunun içinde de 500'e yakın çam ağacı ile 350 kök zeytin ağacının kesilmesinin planladığı öğrenildi.

Gökçe, firmanın ağaç kesimi için Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan izin aldığına dikkat çekerek, "Taşocağı izni ilgili bakanlıklardan verildi, biz de belediye olarak ruhsatlandırdık. Her şey bitti" diye konuştu.