TAV 8 Mayıs'ta Mısır'da Temel Atacak

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ni yapan ve işleten TAV, Mısır'ın başkenti Kahire'deki TB3 Terminal Projesi'nin temelini 8 Mayıs Pazar günü atacak.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ni yapan ve işleten Tepe, Akfen, Vie Ortak Girişimi TAV, Mısır'ın başkenti Kahire'nin TB3 Terminal Projesi'nin temelini atmaya hazırlanıyor. 8 Mayıs'ta yapılacak terminal temel atma törenine, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Mısır Sivil Havacılık Bakanı Ahmet Şefik, Ulaştırma Bakanı İsam Şeref ile Dış Ticaret Bakanı Raşid Muhammed Raşid'in de katılması bekleniyor.

En büyük ekonomik geliri turizmden olan Mısır'ın yeni uluslararası kapısı olacak TB3 Terminali'nin, Afrika hava trafiği için Kahire'ye büyük avantaj sağlayacağı belirtiliyor. Alınan bilgiye göre, zorlu bir ihale maratonundan sonra 347 milyon dolar bütçe ile 4 Aralık 2004 tarihinde TAV ile Kahire Havalimanı İdaresi arasında proje sözleşmesi imzalandı.

Yüzde 70'i Dünya Bankası, yüzde 30'u Mısır hükümeti tarafından finanse edilecek projenin, 833 günde teslim edilmesi öngörülüyor. TAV Proje Müdür Yardımcısı Cumhur Kaur, "Projenin detay mühendislik çalışmalarının ciddi bir bölümünün tamamlandığını, ana bina ile A ve B iskelelerinin kazı işlerinin büyük ölçüde bittiğini ve her üç binada da betonarme işlerinin başladığını söyledi.


Son teknolojiler olacak
Kaur, şöyle konuştu: "Bagaj, asansörler, gibi havalimanı aktarma sistemlerinin alım görüşmeleri sürüyor. Bu ay tamamlanmasını planlıyoruz. Bina tesisat ve elektrik-elektronik sistemlerinin altyüklenicileri belirlendi ve uzun vadeli ekipman alımları başlatıldı. A380 uçaklarına da hizmet vermesi için gerekli tasarım değişiklikleri, son dönem havalimanı teknolojilerinin tamamının bulundurulması için çalışmalar devam ediyor."

Terminal içinde bir 'airside hotel' alternatifi için taslak çalışmalarının da yapıldığını anlatan Kaur, projede, 165 bin metrekare kapalı alan, 5 bin metrekare elektromekanik binası, 550 bin metrekare apron ve taksi yolu, 58 adet asansör, 48 adet yürüyen merdiven, 46 adet yürüyen bant, 7 adet check-in adası, 154 adet CUTE istasyonu yer aldığını belirtti.