TAV Batum'u Tamamladı, Şimdiki Rota Prag Pilsen



Havalimanı yapım ve işletmecisi TAV, Çek Cumhuriyeti'nde Sovyet döneminden kalma askeri Prag Pilsen havalimanını işletecek.

Geçen şubattaki halka arzda 90 milyon dolarlık hisse alarak TAV'a ortak olan Avusturyalı altyapı fonu Babcock & Brown'a ait Pilsen Havalimanı, bir terminal binası yapılarak uçuşa hazır hale getirilmesi ve işletilmesi için TAV'a devredilecek.

Pilsen Havalimanı'nın Prag'a 45 dakika uzaklıkta olduğunu belirten TAV Holding CEO'su Sani Şener, Pilsen'in Türkiye'nin Sabiha Gökçen'i gibi olacağını ve ucuz sivil uçuşların hizmetine açılmasının düşünüldüğünü söyledi. Şener, bu operasyon için Babcock & Brown firmasıyla anlaşmak üzere olduklarını belirterek, "Ortağımızın özelleştirmeden aldığı yeri biz ihalesiz alıp işleteceğiz" dedi.

'Vegas'a yatırım yaptık!'
TAV'ın 28.5 milyon dolar yatırım yaparak 20 yıllığına işletmesini aldığı Uluslararası Batum Havalimanı'nın açılışında konuşan Sani Şener, Batum Havalimanı'nın gelecek için potansiyel taşıdığını ve bu yatırımı bir risk olarak görmediklerini söyledi.

Gürcistan hükümetinin Batum'u kumarhane ve otellerle bir turizm bölgesine çevirme planı olduğunu söyleyen Şener şöyle devam etti:
"Batum Gürcistan'ın Las Vegas'ı olma yolunda. Burada casino ve otel yatırımları dikkat çekiyor. Şu anda sadece Kazaklar 22 tane otel yapıyorlar. Batum Havalimanı'nın 3 - 5 yıl içinde yetmeyeceğini sanıyoruz."

TAV'ın Batum Havalimanı ile birlikte 7'nci havalimanına ulaştığını dile getiren Şener, Esas grubuyla birlikte girecekleri Sabiha Gökçen Havalimanı işletme ihalesinin yanı sıra ismini vermek istemediği bir havalimanıyla daha ilgilendiklerini sözlerine ekledi.

İç hat Batum'a 59 YTL'ye uçuş
Batum Havalimanı, Türkiye ile Gürcistan arasında ortak kullanıma açılacak. Bu uygulamanın Cenevre'den sonra dünyada ilk defa Batum'da uygulanacağını belirten Sani Şener, "Burada Türkiye ve Batum kapıları olacak. Türkiye kapısından girenler pasaport vermeyecek. Havaş otobüsüne binip 18 kilometre ilerideki sınırdan geçecekler. İstanbul'dan buraya iç hat uçulacak. Böylece Artvin ve Hopa gibi yerlere iç hat gelmiş olacak" dedi.

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil de, haftada 3 kez Batum seferi düzenleyeceklerini, bu sayıyı en kısa sürede 7'ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. THY, düzenlediği kampanyayla 1 ay süreyle İstanbul - Batum uçuş fiyatlarını vergi hariç 59 YTL olarak belirledi.