TAV’dan, Dubai’ye 25 Milyon Dolarlık Yatırım

Atatürk Hava Limanı Dış Hatlar Terminali işletmecisi TAV (Tepe-Akfen-Venture), Dubai’deki dünyanın en büyük uçak bakım hangarının çatısını yapıyor. 7 çatı çelik konstrüksiyonunu 25 milyon dolara inşa eden firma, temmuzda son çatıyı teslim edecek.

Dubai’de Emirates Havayolları için gerçekleştirilecek ‘Yeni Mühendislik Merkezi Hangar Çatısı Çelik Konstrüksiyonu’ projesinde, Airbus 380 uçaklarına ait 7 bakım hangarı yapılıyor. Çelik çatılar, kolon kullanmadan 110 metre eninde ve 110 metre boyundaki hangarların üzerine yerleştirildi. Hangarlarda, Emirates Havayolları’nın sipariş verdiği 555 koltuk kapasiteli Airbus 380’lerin bakımları gerçekleştirilecek. 20 mühendisin proje çizimlerini yürüttüğü hangar çatılarında, Lüksemburg’da imal edilen özel ASTM A709 tipi çelik kullanıldı. Yüksek esneklik ve dayanıklılığa sahip bu çelik, Türkiye’ye getirildikten sonra üç ayrı fabrika tarafından işlendi. Dubai’ye, çatılarla birlikte toplam bin TIR malzeme taşındı. Proje Müdürü Yusuf Akçayoğlu, hangarların üçünün teslim edildiğini, dört hangarın da temmuza kadar tamamlanacağını söyledi. Akçayoğlu, hangar montajlarının bazı bölgelerde yerden 40 metre yükseklikte yapıldığına dikkat çekerek, “Projenin pik noktasında üç adet 280 tonluk paletli vinç ve yaklaşık 25 adet hidrolik mobil vinç kullanıldı. Son derece ileri mühendislik gerektiren bu projede, her bir hangarda yaklaşık 35 kilometre kaynak işi yapıldı.” dedi.

TAV, uluslararası havacılık fuarlarında da bilgi ve birikimlerini dünyanın önde gelen firma yöneticileriyle paylaşıp görüş alışverişinde bulunuyor. Firma, geçen hafta da Dubai’deki 5. Hava Limanı İnşaat ve Malzeme Fuarı’nda Türkiye’yi temsil etti. TAV Basın İlişkileri Müdürü Bengi Vargül, fuarın Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile Hindistan’da milyarlarca dolar bedelli hava limanı inşaat ve genişletme çalışmalarına büyük katkı sağlayacağını söyledi.