TAV'dan Esenboğa'ya 350 Trilyonluk Yatırım



Esenboğa Havalimanı yeni iç ve dış hatlar terminali yap-işlet modeliyle 16 yıl süreyle TAV tarafından işletilecek. Projeye 350 trilyonluk yatırım yapacak olan şirket, bu tesisle başkent ekonomisine istihdam ve ticari açıdan katkı sağlamayı amaçlıyor.

Esenboğa Havalimanı'nı uluslararası standartlara uygun hale getirecek olan yeni iç ve dış hat terminal binalarının temeli 14 Ekim 2004 Perşembe günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak. Açılış törenine Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile diğer hükümet üyeleri, ilgili bakanlık üst yöneticileri, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Mahmut Tekin ve çok sayıda konuk katılacak.

Gerçekleşecek olan terminal ve katlı otopark kompleksi kapasite olarak 5.5 milyon iç ve 4.5 milyon dış hat yolcusuna hizmet verecek şekilde 12 adet iç, 6 adet dış olmak üzere toplam 18 adet köprü ile uçak yanaşma olanağına sahip. Yaklaşık 160 bin metrekare terminalin hemen yanında kapalı ve açık olarak 4 bin araç kapasiteli yaklaşık 103 bin metrekarelik bir katlı otopark planlanıyor. Yeni kompleksin özellikleri arasında terminal ile otopark arasındaki hafif raylı tren istasyonu, akıcı işlev-mekan kurguları, iç mekanlarda görsel ve fiziksel zenginlik, ana bina ile iskele binaları arasında oluşturulan ayırıcı gibi birçok perspektif bulunuyor.