TBMM: Avrupa'da Ayrımcılık Artıyor



İsviçre’de yapılan ‘minare referandumu’ büyük tartışma yaratırken TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Avrupa’da İslamofobiden kaynaklanan ayrımcılığın arttığına dikkat çekti. Komisyon, Almanya, Hollanda, Avusturya ve Fransa’nın ardından Belçika raporunu tamamladı. AKP’li Zafer Üskül, Mustafa Ataş, Ahmet Koca ve CHP’li Çetin Soysal’dan oluşan heyetin incelemeleri sonucu hazırlanan rapor, komisyonun bugün yapılacak toplantısında görüşülecek.

Raporda, ABD’deki 11 Eylül saldırılarının ardından Müslüman özellikle Batı ülkelerinde İslam karşıtlığının (İslamofobi) ortaya çıktığı, bu durumun, yabancı düşmanlığıyla ırkçılık eğilimlerini tetiklediği ve bu eğilimlerin siyasi karar mercilerinin karar alma sürecini etkilemeye başladığı belirtildi. Bu bağlamda Almanya, Hollanda, İsviçre, Belçika, Avusturya ve Fransa’nın yürürlüğe koydukları mevzuat değişiklikleri ile yabancıların aile birleşimi çerçevesinde ülkeye gelmeleri, ikametleri gibi hususlara ilişkin kurallarını sertleştirdiği vurgulanan raporda, Avrupa’da yaşayan yaklaşık 4 milyon Türk vatandaşının bu süreçten en fazla zarar gören toplum olduğunun gözlendiği belirtildi.

Konut ve iş bulmak sorun

Raporda, Belçika’da sistematik bir yabancı düşmanlığı ve ayrımcılık bulunmamakla beraber, Türk vatandaşları ile yapılan görüşmelerde, münferit bazı sorunların yaşandığının anlaşıldığı belirtildi. Bu konuda en çok şikâyet edilen konunun, konut ve iş bulmada yaşanan sorunlar olduğu kaydedilen raporda, şöyle denildi: “Türklere ev kiralamama ya da işe alama şeklinde zaman zaman sorunlar yaşandığı birçok vatandaşımız tarafından getirilmiştir. Ev bulmada sorun yaşadıklarını ve ev sahiplerinin Türk olduklarını öğrendiklerinde ev kiralamaya yanaşmadığı şikâyetini, Milli Eğitim Bakanlığı’nca görevlendirilen öğretmenler de dile getirmiştir. İslamofobiden kaynaklanan bir ayrımcılık bulunmamakla birlikte, bu unsurun son dönemde varlığını hissetirdiği belirtilmektedir.”

Bu arada TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun bugün yapılacak toplantısında, CHP’nin başvurusu üzerine İsviçre’deki minare yasağı ve DTP’nin başvurusu üzerine de Abdullah Öcalan’ın kaldığı İmralı’da inceleme yapılmasına ilişkin başvurularının ele alınması bekleniyor.