TBMM Üyeleri Gediz Deltasını Araştırmak için Sahaya İniyor

TBMM Küresel Isınmanın Etkileri ve Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi Araştırma Komisyonu üyeleri, Konya ve Uşak ile Kütahya'nın Gediz ve Simav ilçelerinde araştırmalar yapıyor. Gediz'deki çalışmaları değerlendiren Komisyon Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, Türkiye'nin çevre, su, ağaçlandırma ve toprakla ilgili fotoğrafını çekerek rapor hazırlayıp sunacaklarını söyledi. 12 araştırma önergesi tek önerge haline getirilerek komisyon kurulduğunu belirten Öztürk, merkezi çalışmalarının tamamlanmasının ardından araziye indiklerini söyledi.

Arazi çalışmalarına Konya'dan başladıklarını ifade eden Öztürk, özellikle küresel ısınmanın meydana getirdiği iklim değişikliği ve kuraklık konusunda incelemelerde bulunduklarını açıkladı. Kuraklık sebebiyle su kaynaklarının kapasitesinin beş altı sene gibi çok kısa sürelere düştüğünü belirten milletvekili Mustafa Öztürk, Beyşehir gölünde hem su seviyesinin azalması hem de kirliliğin önlenmesi için yapılması gerekenleri yerinde değerlendirdiğini kaydetti. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin evsel atıklarla ilgili arıtmasını sene sonunda bitirmiş olacağını da kaydeden Öztürk, bu ilde özellikle vahşi sulamadan dolayı ciddi bir şekilde yeraltı sularının çekildiğini gördüklerini sözlerine ekledi. Daha önce 5 metreden çıkarılan suların 25 metreye indiğini vurgulayan Öztürk, yağmurlama ya da damlama sulamaya geçilmesi gerektiğini söyledi.

Heyet olarak Uşak'ta da incelemeler yaptıklarını belirten AK Parti milletvekili Mustafa Öztürk, su kaynaklarının devamlılığı için mutlak surette alınması gereken önlemlerden birisinin de sanayide, tarımda, işyerleri ve konutlarda kullanılan suların tasarruf edilmesi olduğunu kaydetti. Uşak'ın kendilerini bir yönüyle sevindirdiğini dile getiren Öztürk, "Burada özellikle sanayicilerimiz, arıtma tesisleriyle ilgili yatırımlar yapıyor. Başka bölgelerde önlem alınmadığından şikayetçiler. Ayrıca evsel atıklarla ilgili arıtma tesisleri de yapılmış." dedi

Gediz çayı sularının başlangıç olduğu için önemli bir nokta olduğunu belirten Öztürk, burada çok kaliteli içilebilir su bulunduğunu aktardı. Aşağı doğru inildiğinde ise suyun içilmesi bir yana, tarımda kullanılabilirliğinin bile tartışıldığını belirten Öztürk, Gediz havzası üzerinde yedi belde ve Gediz ilçesi bulunduğunu söyledi. Gediz Belediyesi'nin atık su arıtma tesisini 2004 yılında yaptığını kaydeden Öztürk, "Ama hiçbirinde atık su arıtma tesisi yok. Bu kirlilik Gediz çayına akıyor. Çayın bölgesinde 14 köyümüz var ve kanalizasyonları mevcut. Kanalizasyonun sonuna atık su arıtma tesisi yapmıyorsanız, bir yeri ciddi şekilde kirletiyorsunuzdur." şeklinde konuştu. Bunların üzerinde 2 ve 3 bin nüfuslu beldeler dahil olmak üzere yerel yönetimlerin yoğun olarak durduğunu sözlerine ekleyen Öztürk, Türkiye'de suyun bir otoritesi olması gerektiğini söyledi. Öztürk, şunları kaydetti: "Atık su başta olmak üzere su kaynaklarının korunması, vahşi sulamaya son vermek üzere üstün teknolojilerin gelişmesi, damlama sulamayı teşvik ve şehirlerimizde su kayıplarını en aza indirmek için önümüzdeki dönemlerde yaşanacak iklim değişikliği etkilerini de gözönüne alarak, bölgemizde yapılması gereken çalışmaları raporumuzda zikredeceğiz."

Bu arada Komisyon Başkanı Mustafa Öztürk'e, çalışma ve desteklerinden dolayı Gediz Belediye Başkanı Mehmet Ali Saraoğlu tarafından plaket takdim edildi.