TCDD'den Ankara-İstanbul YHT Projesi Açıklaması



TCDD'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin en büyük Yüksek Hızlı Tren hattı olan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın Eskişehir-İstanbul kesiminin yapımının devam ettiği hatırlatılarak, söz konusu hattın bazı yerlerde mevcut demiryolu hattıyla kesiştiği, Köseköy-Gebze kesiminin ise istimlak zorlukları nedeniyle tamamen mevcut hat üzerine oturduğu, hatta yapılan çalışmayla tren trafiğinin aynı anda sürdürülmesinin mümkün olmadığı belirtildi.
    
Yeni hattın mevcut hatla kesiştiği Köseköy-Gebze kesiminin, Eskişehir-Köseköy etabıyla eş zamanlı olarak bitirilmesi ve hattın 2013 yılında tamamlanmasının gerektiği ifade edilen açıklamada, bu projenin aynı zamanda Avrupa Birliği hibe fonlarının da desteğiyle yapılan en büyük projelerden biri olduğu kaydedildi.
Köseköy-Gebze arasındaki mevcut hattın 1890'da yapıldığı ifade edilen açıklamada, 122 yıl sonra hattın yeniden yapılarak fiziki ve geometrik şartlarının YHT işletmeciliğine uygun hale getirileceği belirtildi.
    
Açıklamada, Yüksek Hızlı Tren hatları üzerinde hemzemin geçit bulunmadığı hatırlatılarak, bu kesimin YHT işletmeciliğine uygun hale getirilmesi için mevcut hattın tamamen yenileneceği, hattın ihata altına alınacağı; Köseköy-Gebze kesiminin tamamıyla YHT işletmeciği standartlarına uygun hale getirileceği ifade edildi. Hat üzerinde biri aç/kapa olmak üzere 9 tünel, 10 köprü, 122 menfez olmak üzere 141 sanat yapısının bulunduğu belirtilerek, bu yapıların gerektiğinde tadil edilerek standart hale getirileceği, 28 yeni menfez ve 1 alt geçit yapılacağı kaydedildi.
    
Yapım kapsamında yaklaşık 1 milyon 800 bin metreküp kazı ve 720 bin metreküp dolgu gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, ''Mevcut yol çift hatlıdır, ancak hatlar aynı platform üzerinde bulunduğundan hattın birinin açık kalıp diğerinde çalışmanın yürütülmesi, proje yapım süresi ve maliyetler açısından uygun değildir'' denildi.
    
Açıklamada, 1 Ocak 2012 Pazar gününden itibaren, hatta araştırma ve zemin etüdü çalışmaları yapılacağından, Köseköy-Gebze kesiminde 10.00 ile 15.00 saatleri arasında hattın trafiğe kapatılacağı ve trenlerin işletilmeyeceği ifade edilerek, bu süreç içerisinde şu trafik düzenlemelerinin yapıldığı kaydedildi:
    
''Haydarpaşa-Eskişehir-Haydarpaşa arasında işleyen Eskişehir Ekspresi'nin seferlerine ara verildi.
Haydarpaşa-Ankara-Kars arasında işleyen Doğu Ekspresi, Ankara-Kars-Ankara arasında işletilecek. Ekspresin, Haydarpaşa-Ankara-Haydarpaşa seferlerine ara verildi.
Haydarpaşa-Eskişehir arasında işleyen Başkent Ekspresinin Haydarpaşa'dan hareket saati 10.30'dan 08.00'a alındı.
Haydarpaşa-Eskişehir arasında işleyen Boğaziçi Treninin Haydarpaşa'dan hareket saati 13.00'dan 14.00'a alındı.
Haydarpaşa-Eskişehir arasında işleyen Cumhuriyet Ekspresinin Haydarpaşa'dan hareket saati 13.30'dan 14.30'a alındı.
Haydarpaşa-Adapazarı-Haydarpaşa arasında işletilen bölgesel ekspres trenlerinden, Haydarpaşa'dan 08.15, 10.40, 12.40
ve 13.20; Adapazarı'ndan ise 09.20, 11.20, 12.40 ve 13.40 saatlerinde hareket eden bölgesel ekspres trenleri çalışmayacak''
    
Açıklamada, söz konusu güzergahtaki belediyelerle vatandaşların ulaşım ihtiyacının karşılanmasına yönelik görüşmelerin yapıldığı belirtildi.