TCDD'ye Tepki: Bu Kentin Tarihine İhanettir!



TCDD, İzmir’in Karşıyaka ilçesinden tarihi istasyonu kiraya çıkarma kararı aldı.

Osmanlı döneminin ilk demiryolu Basmane-Bandırma hattının önemli yapılarından olan tarihi istasyonun ticari kullanım alanlarının yüksek tutularak aylık 34 bin TL muhammen bedelle ihaleye çıkarılmasına Karşıyakalılar’dan tepki geldi.

Ege'de Son Söz'ün haberibe göre, ilçe halkı ve sivil toplum kuruluşları istasyon önünde toplanırken, protesto eyleminde konuşan Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’dan da önemli mesajlar geldi. Basın açıklamasına Başkan Akpınar’ın yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, belediye meclis üyeleri ve partililer de katıldı.

Ah keşke yapmasaydık dememek için...

Karşıyaka'nın geleceğine etki edecek her projede Karşıyaka’nın yerel dinamiklerinin görüşünün alınması ve ortak akıl ile planlama yapılması gerektiğini ifade eden Akpınar şunları söyledi: Burası Cumhuriyet değerlerini yaşatmak için var gücüyle çalışan aydın insanların yaşam alanıdır. Bir yandan; Karşıyaka’nın tarihine sahip çıkmak, tarihi dokuyu ayağa kaldırmak ve gelecek kuşaklara ulaştırmak için var gücümüzle çalışırken, bir yandan da –ne yazık ki- bu algıyı kıracak haberler almanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Karşıyaka halkı, arkamda gördüğünüz tarihi istasyonun müze yapılmasını beklerken, TCDD Genel Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde bir ihale ilanı yayınladı. Toplam, bin 659 metrekarelik tarihi yapıda sadece sembolik bir kısmı müze olarak belirleyerek, geri kalanını ticari faaliyetlere ayırdığını ve kiralama yapacağını duyurdu. İçinde; kafe, restoran, iş yeri, pastane, kış bahçesi gibi ticari faaliyetlerin yer aldığını gösteren ve küçük bir kısmının müze yapılacağını işaret eden bu karar tüm Karşıyakalıları derinden yaralamış ve hayal kırıklığına uğratmıştır.Geçmişi 1800’lü yıllara dayanan Karşıyaka İstasyonu’nun tarihi dokusu göz ardı edilerek alınan bu kararı kabul etmemiz mümkün değildir. Bu bir hatadır ve yıllar sonra ‘ah keşke yapmasaydık’ dememek için bu hatadan dönülmesi elzemdir."

Akpınar,  “Teknik özelliklerin yanı sıra burası İzmirlilerin, Karşıyakalıların buluşma noktasıdır. Acılara, ayrılıklara, özlemlere, kavuşmalara ve nice güzelliklere şahittir. Kent belleğinde ve anılarımızda yeri büyük olan bu istasyonun, ticari bir merkeze dönüştürülmesi, kentin tarihine ihanetten başka bir şey değildir. Halka sorulmadan, görüş ve öneriler alınmadan bir oldu-bitti yapılmasına ‘dur’ demek de biz yerel yöneticilerin asli görevidir” diye konuştu.

Müze sözünü hatırlatarak TCDD 3.Bölge Müdürü Selim Koçbay’a da mesaj veren Karşıyaka Belediye Başkanı, “ Burada yenileme çalışması başlatırken “Ya müze yapılacak ya da çeşitli etkinlikler için kullanıma uygun hale getirilecek diyenler (TCDD 3.Bölge Müdürü Selim Koçbay), Karşıyaka halkına bir açıklama yapmak zorundadır. Söz konusu taşınmaz Anıtlar Kurulu tarafından tescilli binalardır. Biz Karşıyaka Belediyesi olarak bu alanın açık-kapalı müze alanı olarak kullanılması gerektiği düşüncesindeyiz. Bu taşınmaz tamamen kamu amaçlı kullanıma tahsis edilmelidir. İhale ile ilgili olarak Belediyemizin ve halkın görüşü alınmamıştır. Bu alanın ticari amaçla kullanılması yaya ve araç trafiği yönünden sıkıntı yaşanan bölgeye daha fazla yoğunluk getirecek ve bu yöndeki sorunları da katlayacaktır. Sadece bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız değil, Karşıyaka’yı tanıyan ve bir kez dahi gören herkes, istisnasız olarak bu bölgenin trafik, ulaşım ve park koşullarına bakarak, Tarihi İstasyonun bu amaçla kullanıma uygun olmadığı konusunda hemfikir olacaktır” dedi.

Beraber işletelim!

Akpınar TCDD yetkililerine seslenerek, Gelin bu yanlıştan dönelim. Bir protokol yapalım ve burayı beraber projelendirip, beraber işletelim. Mimari projeyi değiştirelim ve açık, kapalı müze alanı olarak tescilleyelim. Burasını yine kamuya, Karşıyaka halkına bırakalım. TCDD köklü bir kurum. Geleneklerine ve tarihine sahip çıkan bir kurum. Bu yanlışı gören yetkili mercilerin, karardan vazgeçeceklerinden eminim" ifadelerini kullandı.

Karşıyaka Belediye Başkanı geri adım atılmadığı takdirde ihaleye gireceklerini de açıkladı.

İmza kampanyası

Akpınar, Karşıyaka halkı adına bu sürecin takipçisi olmak için ihale gününe kadar sürecek bir imza kampanyası başlattıklarını duyurdu. Akpınar, basın açıklaması sonra ilk imza attı.

2021 yılı sonuna kadar kullanım hakkı bulunan ihale kapalı teklif usulü ile 8 Aralık saat 14.00’da TCDD İzmir 3. Bölge Müdürlüğü Taşınmaz İhale Komisyonunca yapılacak.