TÇMB Kalite ve Çevre Kurulu’nun Yetkinlik Kapsamı Genişledi



Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından kurulan ve Avrupa Birliği Komisyonu'nun CE Belgelendirme Kuruluşu olarak kabul ettiği ve onayladığı Kalite ve Çevre Kurulu , yetkinlik kapsamına yeni ürünler ekledi.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin iktisadi işletme kolu olan Kalite ve Çevre Kurulu, Gümrük Birliği Anlaşması, Ortaklık Konseyi Kararları ve Ulusal Program çerçevesinde teknik mevzuatın uygulanması ve bu alandaki uygunluk değerlendirmesi faaliyetlerini yerine getirmek üzere, 2006 yılından bu yana ‘CE Uygunluk Belgesi’ veriyor.

Ürün belgelendirme hizmetleri konusunda engin tecrübeye sahip olan ve her geçen gün kapsamına yeni ürünler ekleyen TÇMB Kalite ve Çevre Kurulu, son olarak 19 Kasım 2008 tarihi itibariyle ‘Uçucu Küller’ ve ‘Özel Çimentolar’ başlığı altında 7 üründe daha Avrupa Birliği’nce  yetkilendirildi.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Kalite ve Çevre Kurulu'ndan yapılan açıklamada, “Kurulumuz, ülkemizin Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde, çevresel ölçüm hizmetlerini yerine getirmek, çimento ve ilgili ürünler konusunda CE işaretlemesine yönelik Uygunluk Belgesi vermek üzere muayene ve belgelendirme kuruluşu olarak örgütlenmiştir. Kalite ve Çevre Kurulu, çimento ve ilgili ürünler konusunda Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından; TS EN ISO 17020’e göre A tipi Muayene Kuruluşu, TS EN 45011’e göre Belgelendirme Kuruluşu ve çevre ölçümleri için kurulmuş olan çevre laboratuarı da TS EN ISO/IEC 17025’e göre Deney Laboratuarı olarak akreditedir. 2000 yılından bu yana sürdürdüğümüz çalışmalarımızla, üreticilerimize kaliteli ve zamanında hizmet vermek amacıyla değerlendirme listemize yeni ürünler kattık ve katmaya devam edeceğiz” denildi.

Kalite ve Çevre Kurulu’nun (KÇK), CE işareti belgesi verebileceği yeni ürünler şöyle:

* Uçucu Kül
* Özel Çimentolar
· Yüksek fırın cürufu katkılı-Düşük erken dayanımlı
· Çok düşük hidrotasyon ısılı çimento
· Sülfata dayanıklı çimento
· Beyaz çimento
· Deniz suyuna dayanıklı çimento
· Çok düşük alkali çimento
· Kalsiyum alüminatlı çimento


Kalite ve Çevre Kurulu (KÇK) hakkında

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin iktisadi işletme kolu olan Kalite ve Çevre Kurulu (KÇK), çimento ve ilgili sektörlerin kalite kontrol ve çevresel ölçüm hizmetlerinin bağımsız ve tarafsız bir yapıda gerçekleştirilmesi amacıyla 1996 yılında kuruldu.

Kamu, üniversite, üretici ve müşteri temsilcilerinden oluşan bağımsız ve tarafsız iktisadi bir işletme olan KÇK;

· TC Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği
· TC Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Türkiye Hazır Beton Birliği
· TC Çevre ve Orman Bakanlığı Türkiye Prefabrik Birliği
· İstanbul Teknik Üniversitesi Türkiye Müteahhitler Birliği
· Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği
· Marmara Üniversitesi Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu
· Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü
kurum temsilcilerinden oluşmaktadır.

Uzun yıllar Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında CE işaretine yönelik sürdürdüğü çalışmaları sonucu Genel Çimentolar TS EN 197–1 ve Harç Çimentosu TS EN 413–1 konularında AB Komisyonu tarafından Uygunluk Değerlendirmesi yapma yetkinliği alan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Kalite ve Çevre Kurulu (KÇK), bu konuda Türkiye’de faaliyet gösteren ilk ve tek kuruluş.