‘Tedbirler Balon Olabilir’



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Dubai, Yunanistan ve İspanya’daki gelişmeleri değerlendirirken, “Bundan sonra her ülke kendi özel koşuları nedeniyle kendi krizini yaşayacak gibi gözüküyor” dedi. Türkiye Ekonomi Kurumu’nun toplantısında konuşan Bilgin bundan sonraki süreçte olası riskleri şöyle anlattı:

“Gelişmiş ülkelerde hanehalkı borçluluk düzeyi, işsizlik oranları yüksek, konut piyasasında sorunlar halen çözülemedi, finans sektörü kendisine aktarılan olağanüstü kaynakları reel sektöre kullandırmada halen çekimser. Diğer bir sorun da kriz sonrasında, geçtiğimiz bir yıl boyunca alınan tedbirlerin aynen kriz öncesindeki gelişmelere benzer şekilde yeni balonlar oluşturma ihtimali. Bu bağlamda parasal ve mali gelişmelerin getirmesi muhtemel ağır yükler, çıkış stratejilerinin zamanlamasına büyük önem kazandırıyor.”

Türkiye’de bankaların yıl sonunda 20 milyar liralık toplam kâra ulaşacağını kaydeden Bilgin şunları söyledi:
“Bu kâr bundan sonraki birkaç yılın en yüksek kârı olacak. Bu yüzden kar dağıtımında hassasız. 2010’da sektörün karlılığı düşecek, kar marjları oldukça daraldı. Bankacılık daha da zorlaşacak, takip oranları bir miktar artacak. Reel sektörün fonlaması artacak.”

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı da Türk ekonomisine ilişkin bilgi verdiği konuşmasında, “Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki borçlanma maliyetleri ve risk primi tarihi en düşük düzeylerde. Mali kuralı önümüzdeki birkaç aylık dönem içerisinde, kamuoyuyla paylaşıp 2011 bütçesiyle beraber uygulamaya geçmeyi hedefliyoruz” dedi.

‘Sanayici ruhu kayboldu’

Toplantıda konuşan sanayiciler ise kurların seviyesini eleştirdi. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, kur baskısı yüzünden birçok işin Türkiye’de yapılamaz hale geldiğini söyledi. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye’de sanayici ruhunun kaybolduğunu belirterek, “Bugün birçok sanayici canını kurtarabilse işi bırakacak bir daha asla yapmayacak” dedi.