"Tedirgin Zamanların Kırılgan Kişiliklerine Tasarımlar"



Garanti Galeri ve Platform Garanti'nin İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi işbirliğiyle düzenlediği "Disiplinlerötesi" konferans dizisi devam ediyor. 25 Mart 2008 Salı günü gerçekleştirilecek dördüncü buluşmada, konuşmacı Fiona Raby, Tedirgin Zamanların Kırılgan Kişiliklerine Tasarımlar başlıklı bir konferans verecek. Konferans, İTÜ Mimarlık Fakültesi (Taşkışla) 109 numaralı salonda, saat 17:30'da düzenlenecek.

Fiona Raby'e göre: "Tasarımcılar, hiç düşünmeksizin geleceğe yönelik bir iyimserlik beslerler. Otomatik olarak tasarladıklarının tarafsız ve kesinlikle iyi olduğunu varsayarlar. Tasarım ve mimarlığın rolünün 'dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek' olduğuna dair iyice yerleşmiş bir ideoloji vardır. Peki, tasarımcılar kendi çelişkilerini, kendi tutarsızlıklarını bile bile, böyle derinden kusurlu bir insanlık halini nasıl olup da yüceltebiliyorlar?"

Dunne&Raby: Anthony Dunne ve Fiona Raby, ürün ve hizmetleri, bir tartışma ve müzakere ortamı oluşturmak için araç olarak kullanıyorlar. Tasarımcılar, tasarım endüstrisi ve kamu arasında oluşturmaya çalıştıkları bu ortam, yeni teknolojilerin toplumsal, etik ve kültürel etkileri üzerine yoğunlaşıyor. Dunne&Raby çoğu projesinde endüstriyel araştırma laboratuvarları ve akademik/kültürel kurumlarla işbirliğine gitmiştir.

Dunne ve Raby'nin son zamanlarda ürettiği çok sayıda proje var. "Placebo" (2001) evlerimizdeki elektromanyetik alanlar üzerinden zihinsel sağlığı araştıran bir elektronik nesneler koleksiyonudur. Centre Pompidou için hazırlanan "Evidence Dolls" (Kanıt Bebekler, 2005) çalışmasının da içinde bulunduğu "Consuming Monsters: Big, Perfect, Infectious" (Tüketen Canavarlar: Büyük, Mükemmel, Bulaşıcı, 2002-) projesi, farklı biyoteknolojik geleceklere yönelik tartışmada tasarımın rolünü araştırıyor. "Designs for Fragile Personalities in Anxious Times" (Tedirgin Zamanların Kırılgan Kişiliklerine Tasarımlar) insanlara çelişkileri, karmaşaları ve psikolojik kusurları ile birlikte değer verir. "Do you want to replace the existing 'normal'?" (Varolan 'normal'i değiştirmek ister misin?) isimli son projeleri, bu düşünce biçimini ürün tasarımı dünyasına taşıyor. Bu proje, 2007'de Z33 için yapılan "Technological Dreams Series: no 1 Robot" (Teknolojik Rüyalar Serisi: no 1 Robot) ile birlikte şu anda MoMA New York'taki "Design and the Elastic Mind" (Tasarım ve Elastik Zeka) isimli sergide yer almaktadır.