Tehdit Var, Önlem Yok...



Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin, dere yataklarına kendisinden önce verilen imar izinleri nedeniyle olası bir selde felaket yaşanabileceğine ilişkin sözleri tartışma yarattı. Eski başkanlar Zeybekci’yi “insafsızlıkla” suçlarken, meslek örgütü temsilcileri de kent içindeki çalışmaların yetersiz olduğunu vurguladı.

Zeybekci, geçen günlerde Pamukkale Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Uluslararası Şehirleşme, Arazi Kullanımı, Arazi Tahribatı ve Çevre Çalıştayı”nda yaptığı konuşmada, Denizli’deki 9 büyük dere yatağının geçmiş yıllarda imara açılması nedeniyle, kentin tamamının sel tehdidi altında olduğunu söylemişti. 1989-99 yılları arasında Denizli Belediye Başkanlığı yapan Ali Marım, “Demokraside hizmetin devamlılığı esastır. Biri projesini yapar, yeni gelen temelini atar, bir diğeri sürdürür. Ancak bunlar sürekli olarak geçmişi hiçe saymayı adet edinmişler. Yaptıklarını saygıyla karşılıyorum ama geçmişi yok saymalarını insafsızlık olarak nitelendiriyorum” dedi.

Zeybekci’den önce belediye başkanlığı görevini yürüten Ali Aygören de, “Bizim dönemimizde sadece Kuruçay bölgesi değil birçok alanda sel drenaj çalışmasının yapımına başlandı. Devam ettiriyor olması çok güzel ama geçmişi hatalı görmek çok yanlış” diye konuştu.

‘Çalışmalar yetersiz’

Zeybekci’nin “Denizli sel tehdidi altında” açıklamasını neye dayanarak söylediğini bilmediğinin vurgulayan İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Ümit Bülent Altunay, dokuz dere yatağının kent için tehdit oluşturduğunu, ancak yukarı havzalarda DSİ tarafından yapılan çalışmalar olduğunu söyledi. Altunay, “Tabi başkan bunu kendi döneminde başlatılan bir çalışma olarak dile getirse de biz biliyoruz ki daha önceki dönemlerden bu yana yukarı havzalarda bu tarz çalışmalar sürdürülüyor. Yukarı havzada yapılması gerekenler zaten yapılıyor. Önemli olan Denizli Belediyesi’nin aşağı havzada, yani kent içinde yapacağı çalışmalar” diye konuştu.