'Teion-Billaos' Günyüzüne Çıkacak



Zonguldak'ın Filyos beldesindeki 'Antik Teion-Billaos Kenti'nde kazı ekibinin oluşturulmasının ardından bu yıl çalışmalara başlanacak. Farklı medeniyetlere ait antik tiyatro, kale, su kemeri, kilise, seramik parçaları, lahit ve kapakları gibi çok sayıda tarihi kalıntılarının bulunduğu Filyos'un tarihi, milattan önce 1500'e dayanıyor.

Beldede 1997'de arkeolojik sit alanı olarak tescillenen antik kentin yer aldığı bin 330 dönümlük arazide, haziran 2006'dan itibaren çalışmalara başlanması planlanıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, antik kentte kazıların başlanabilmesine yönelik ilgili bakanlığın onayını aldıklarını, gerekli kaynağın da kazı ekibinin oluşturulmasının ardından gönderileceğini söyledi.

Yetkililer, çalışmalara başkanlık yapabilecek doçent düzeyindeki öğretim görevlilerini araştırdıklarını da anlattı:

"Şu an için kazı ekibi konusunda görüşmeler sürdürülüyor. Öğretim görevlilerin birçoğu mevcut kazılarda çalıştığından arkeolog konusunda hassas davranıyoruz. Girişimlerimizi kısa sürede sonuçlandıracağız. Muhakkak yaz mevsiminde kazıya başlamayı planlıyoruz. Filyos, Türkiye'nin ikinci 'Efes'i olabilecek özelliğe sahip. Kazılara başlanması durumunda günyüzüne çıkarılacak tarihi yapıların onarımına da anında yapılarak bölge turizmine kazandıracağız.''

Filyos'un kilometrelerce uzunluğundaki kumsalıyla da turizm merkezi haline gelmesi hedefleniyor.