Tek Umutları Yine Maden



Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden tam 7 ay geçti. Günlerce ağladığımız, tüm Türkiye’yi yasa boğan olaydan sonra herkes hayatına geri döndü. Ama madencilerin aileleri, evlatları, hayat arkadaşları, madende arkadaşlarını kaybeden işçiler, arama kurtarma çalışmalarına katılanlar ve hatta onlara psikolojik destek veren psikiyatri hekimlerinin bile yaraları hala kanıyor. Hürriyet'ten Ahmet Can'ın haberine göre, yaşanan facia sonrası işsiz kalan madencilerden dolayı Soma’da ekonomi de ciddi darboğaza girmiş durumda.

Bütün Soma etkilendi

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, yaşanan faciadan önce Soma’daki iki maden şirketinde toplamda 12 bin işçinin çalıştığını ve şu anda 7 bin 500 madencini işsiz durumda olduğunu söyledi. Atçı şöyle devam etti: “Şu anda İmbat Madencilik bir ocağını açamadı. Kaza olunca üretimi bir müddet durdurdu. Bu ocaklarda üretim durduğu zaman, yeniden faaliyete geçmesi çok zor bir durumda. Bu marşı olmayan bir motora benziyor. 1500 kişi bu madende işsiz kaldı. 6 bin kişi Soma Maden İşletmeleri’nden dolayı işsiz kaldı. 7 bin 500 işsiz demek yaklaşık 30 bin kişilik haneye denk geliyor. Anne babaları var. Eşleri var. Bu rakam nereden baksanız Soma nüfusunun dörtte birine denk geliyor.”

5 bin kamyon işsiz

Maden işçilerinin yanı sıra Soma’da 5 bin kamyonun çalışmadığını boşta durduğunu, sahiplerinin ve şoförlerinin de işşiz kaldığını sözlerine ekleyen Atçı, “Kömür üretimi durunca onların da sıkıntısı oldu. Bu doğal olarak esnafa yansıdı. Bunlara çözüm olması için KOSGEB’ten kredi dağıttık. İşçilere yardım etmeye çalıştık. Şu anda Soma’nın yarısı kaybolmuş durumda. Üretim daha rayına oturmadı” dedi.

Maaşlar son kez yattı

Soma’da şu anda düzeltilmesi gereken birçok iş olduğunu dile getiren Atçı, ilçede şu anda moral bozukluğu ve tedirginlik olduğunu söyledi. Asıl zorluğun bundan sonra başlayacağını ifade eden Atçı sözlerine şu şekilde devam etti: “İşten çıkarılan 3 bin kişi bu ay son kez maaşlarını aldılar. Bundan sonra almayacaklar. Bunlar olmasın diye tedbir almaya başladık. İmbat Madencilik üretime başlayacak 1500 kişi işe girecek. Demir Export gelecek Şubat ayında üretime başlayacak. 1000 kişi civarında burada iş bulacak. Yeni projelerle eski konumumuza geri dönmeye çalışacağız.”

Kontroller devam ediyor

Işıklar ve Atabacası madenlerinin 6-7 ay boyunca kapalı kaldığını ifade eden Atçı, “Işıklar bir ay önce açıldı. Ancak Atabacası madeni hala üretime geçemedi. Açılması için çalışmalar sürüyor. Kontroller devam ediyor” şeklinde konuştu.