Tekfen İnşaat, BTC’de Kazasızlık Rekoruna İmza Attı

Geçtiğimiz hafta resmi açılışı gerçekleştirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi’nin iki ayağında yer alan terminallerinin yapımını üstlenen Tefken İnşaat, kazasızlık rekoruna imza attı.

Tekfen İnşaat, Ceyhan Terminali’nde, 10 milyon adam-saatlik çalışmayı bir tek iş günü kaybı olmadan kazasız tamamlaması nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından plaketle ödüllendirildi. Tekfen İnşaat tarafından bu kuralların çalışanlar tarafından benimsenmesi ve eksiksiz uygulanması için proje başlangıcından bu yana çalışanlara toplam 160 bin saat eğitim verildi. Projenin Sangachal ayağında ise, 28 milyon adam-saatlik kazasız çalışma ile uluslararası bir rekora imza atıldı.

Tekfen İnşaat ayrıca, BTC Ceyhan Terminal Projesi’nde Uluslararası Boru Hatları Müteahhitleri Birliği (IPLOCA) tarafından 2004 Çevre Ödülü’ne; Bakü’deki çalışmaları nedeniyle de 2003 yılında BP Helios İstihdam ve Sosyal Sorumluluk Ödülü’ne layık görülmüştü.

Tekfen İnşaat, BTC’de projenin her iki ayağında toplam 407 milyon dolarlık iş üstlendi. Bakü’deki çalışmalarına 2001 yılında, Ceyhan’daki çalışmalarına ise 2002 yılında başlayan Tekfen İnşaat, projeleri zamanında tamamlayarak, İdare’nin kullanımı için teslim etti.

Tekfen İnşaat, Ceyhan Kara ve Deniz Terminali İnşaatı’nda 7 adet 151 bin m3 kapasiteli ham petrol depolama tankı ve 2.585 metre uzunluğundaki iskelenin yapımını gerçekleştirdi. 300 bin DWT’lik süper tankerlerin yanaşabileceği iskele, Türkiye’nin en uzun iskelesi ünvanına da sahip. Ayrıca, Terminallerin borulama işleri, ham petrol alım tesisleri, kompresör-su enjeksiyon platformunun yapımı da başarıyla tamamlandı.

Tekfen İnşaat, Proje’nin Bakü’deki ayağında ise, Sangachal Ham Petrol İhraç Terminali ve Şah Denizi Gaz İhraç Terminali’nin yapımını gerçekleştiriyor.

Tekfen İnşaat, 15 bin çalışanı, halihazırdaki yaklaşık 2 milyar dolar tutarında aktif portföyü ve kuruluşundan bugüne değin gerçekleştirdiği 300’ün üzerinde proje ile Tekfen Holding’in iki lokomotif faaliyet alanından biri olma özelliğine sahip. Devam eden projelerin yaklaşık yüzde 95’i yurtdışında bulunan Grubun, 2005 yılı cirosu ise 456 milyon dolar olarak gerçekleşti.