Tekirdağ da ''Büyükşehir'' Olmaya Hazırlanıyor



Foto: Merve Camlı (AA)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, büyükşehir statüsüne kavuşacak 11 il arasında saydığı Tekirdağ'da, büyük şehir özelliklerine sahip bir kent yaratma çalışmaları hızlandı.

Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye çalışmalarına başladıklarından beri plan ve projelerle hareket ettiklerini söyledi. Kentin alt yapı sorunlarının olduğunu belirten Dalgıç, bunun ileri ki dönemlerin düşünülmemesinden kaynaklandığını ifade etti.

Yaptıkları işleri bütünsellik çerçevesinde ele aldıklarını anlatan Dalgıç, Tekirdağ'ın hızla büyüdüğünü ve büyümeye de devam edeceğini belirterek, ''Bundan sonra yapılan her işi 20 yıl sonrasını düşünerek yapmalıyız. Bizde bu bağlamda göreve geldikten sonra vizyon sahibi çalışmalar yapıyoruz. Göreve geldiğimizde, Tekirdağ'a ait hiç bir istatiksel bilgiye sahip değildik. Bizde sıfırdan başlayarak, veriler elde ettik ve bunlara proje hazırladık. Bundan sonra hukuki alt yapı hazırlandıktan sonra, yapmak istediğimiz iş yapılacak'' dedi.

''Tekirdağ büyükşehir olmaya hazır''

Büyükşehir olmanın gereği neyse onu yapacaklarını anlatan Dalgıç, proje çalışmalarını da bu yönde sürdürdüklerini ifade etti.

Büyükşehir statüsündeki kentlerin sağlam alt ve üst yapıya sahip olması gerektiğini vurgulayan Dalgıç, şöyle devam etti:

''Büyükşehirde, park, bahçe, bulvar gibi yerler olur, bunların alt ve üst yapısı sağlam olur. Burada önemli olan hukuki alt zeminin sağlanması, üstüne projenin sağlıklı olarak yapılması. Bunu da değişik projelerimizde gösteriyoruz. Büyükşehir olmaya hazırız. Büyükşehir özelliklerine sahip bir şehir yaratmak için el birliğiyle çalışıyoruz. Bir çok sorunla karşılaşıyoruz ama hepsini çözeceğiz. Estetik açıdan daha sağlıklı ortamlar yaratacağız.''

İlçe ve belde belediyelerindeki değişim

Tekirdağ'ın 8 ilçeye sahip 798 bin 109 nüfuslu bir kent olduğunu anımsatan Dalgıç, il merkezinde yaşayan 167 bin 704 nüfusa, 660 belediye personeliyle hizmet verdiklerini belirtti.

Dalgıç, Tekirdağ'ın büyükşehir olduktan sonra ilçe ve beldelerin yeniden yapılandırılabileceğini, bazı beldelerin ilçe olabileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Kumbağ, Barbaros, Karacakılavuz, Banarlı Tekirdağ'a bağlı beldeler. Bu beldelerin ilçe olma durumu henüz belli değil. Ancak Banarlı ve Karacakılavuz beldelerinin Muratlı ilçesine bağlanacağını biliyoruz. Biz, Kumbağ ve Barbaros'un birleşip, Tekirdağ merkez, Altınova ve Karadeniz Mahallesi'nin bir belediye, merkezde kalan diğer bölgelerinde ayrı bir belediye olmasını arzu ediyoruz.''

''Turistleri çekecek projelere sahibiz''

Turistleri Tekirdağ'a çekmek adına bir çok proje hazırladıklarını anlatan Dalgıç, bu kapsamda Perinthos Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarına destek verdiklerini bildirdi.

Amacın antik kentin açık hava müzesi haline getirilmesi olduğunu bildiren Dalgıç, bu bağlamda belediyeye de büyük görev düştüğünü vurguladı. Belediye olarak kültürel anlamda bir çok projeyi desteklediklerini ifade eden Dalgıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Sahilde düzenleme çalışmalarımız başladı. Aynı bağlamda Değirmenaltı'ndan Alkaya'ya yol açma çalışmalarımız sürüyor. Böylece şehre yakışır, turistik anlamda gezilebilecek, eğlence yerleri olan bir sahile sahip olacağız. Ayrıca, bütün yatırımcıları şehrimize özellikle 5 yıldızlı otel kazandırılması konusunda destekliyoruz.''

Çevre konularına büyük önem verdiklerini bildiren Dalgıç, en çok çalıştıkları konunun çevre olduğunu belirtti. Tekirdağ'da artık, atıkların ayrıştırılarak toplandığını ifade eden Dalgıç, sözlerini şöyle tamamladı:

''Entegre çöp depolama alanlarına geçiyoruz. Atık su arıtma tesisini de kurma çalışmalarımız sürüyor. Yer sorunun çözümü için Milli Emlak'tan cevap bekliyoruz. Meclis kararı alarak, imar değişikliği yaptık. Finansmanı için de Japonlarla görüştük. Japon devlet kredisinin ön anlaşmasını yaptık. Çevre Bakanlığı tarafından yerimiz belli olduğu anda, imalat ihalesine çıkabileceğiz. Arıtma tesisimiz olacak ve kanalizasyonumuz denize akmayacak.''