"Ilısu Barajı Yapılırsa 20 Bin Kişi Göç Eder"



TMMOB Batman Temsilcilikleri, Ilısu baraj yapımına karşı ortak basın bildirisi yayınladı. Grup adına konuşan Acar; barajın yapımıyla bir çok köyün suya gömüleceğini, verimli toprakların yok olacağını ve insanların büyük kentlere göç edeceğini açıkladı.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Batman Temsilcilikleri, Ilısu Baraj yapımına karşı Pazartesi günü ortak bir basın bildirisi yayınladı. TMMOB Batman temsilcilikleri adına hazırlanan bildiriyi okuyan TMMOB Koordinasyon kurulu Genel sekreteri İsmail Acar, barajın yapılması durumunda pek çok verimli tarım arazisine sahip köyün sular altında kalacağını ve işsiz kalan yaklaşık 20 bin kişinin büyük kentlere göç edeceğini aktardı.

"Hasankeyf'i korumak insanlık görevi"
Batman Belediyesi Konferans salonunda düzenlenen toplantıya, İnşaat, Makine, Mimarlar, Elektrik, Petrol, Jeoloji, Harita ve Ziraat Mühendisleri oda başkanları katıldı.

Antik kent Hasankeyf'in tarihi bir miras olduğunu ve bu mirasın gelecek nesillere kalması ve korunmasının her şeyden öte temel bir insanlık görevi olduğunu söyleyen Acar, "Baraj kredisini verecek kuruluşları kararlarını vermeden önce bölgeye gelmeleri ve yerel sivil toplum örgütleriyle görüşmeleri talebinde bulunuyoruz" dedi. Acar, yıllardan beri Ilısu Barajı yapımı için insanlığın ve kültürlerin ana merkezi ve 1978'den beri birinci derece arkeolojik sit alanı olan Hasankeyf'i yok etmeye ilişkin sistematik bir politikanın devam ettiğini öne sürdü.

"1 ilçe, 30 köy ve 49 mezra suya gömülecek"
IlIsu barajının sadece elektrik üretimine yönelik olduğunu söyleyen Genel Sekreter Acar, barajın yapılması durumunda Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak il sınırlarında 350 bin dekar alan, 1 ilçe, 30 köy ve 49 mezranın sular altında kalacağını belirtti.

Acar "Burada yaşayan yaklaşık 20 bin kişi göç edecek. Bu yerleşim birimlerinin çoğu verimli topraklara sahip olduğundan tarım arazileri bu bölgede yok olacak, kendi toprakları ile geçinen bu insanlar yarın büyük kentlerin varoşlarında işsiz göçmenler olarak yaşamaya mahkum edilecektir." dedi.

7 bin yıllık tarihle bir baraj kıyaslanabilir mi?
Acar, erozyonun önlenmesi için gerekli ağaçlandırma çalışmalarının yapılmaması nedeniyle baraj ömrünün 60-70 yıla düştüğünü ifade etti. Acar, "Bu şartlarda bir yapının insanlık için kazanımı çok uzun bir süre değil. 7 bin yıllık geçmişe sahip, ve insanlık var oldukça ayakta kalacak olan Hasankeyf'in bu ölü hacmin altında kalacak olması hem çok üzücü ve maddiyatla ölçülebilmesi imkansız" dedi.