Tekirdağ'a Yönelen İstanbullu Sanayiciye ''Islah OSB'' Daveti



4562 sayılı organize sanayi bölgeleri kanununda yapılan değişiklikle çıkarılan ıslah organize sanayi bölgesi (OSB) kapsamında, Tekirdağ'a yönelen İstanbullu sanayicilere, ıslah OSB içerisinde yer vermenin söz konusu olabileceği bildirildi.

Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekirdağ'ın Türkiye'nin en büyük sanayi merkezlerinden biri olma yönünde ilerlediğini bildirdi. Tekirdağ'ın sektörler arası dağılımının yüzde 49'unu sanayinin oluşturduğunu belirten Masatlı, sanayinin Tekirdağ'ın ağırlıklı sektörünü oluşturduğunu ifade etti.

Tekirdağ'da sanayinin özelikle 1970'li yıllardan sonra gelişme trendine girmeye başladığını anlatan Masatlı, bu gelişme trendiyle birlikte plansız sanayileşmenin getirdiği bir takım sorunların ortaya çıktığını söyledi. Masatlı, ''Bu sorunların başında, hızlı nüfus artışı, hatalı yerleşme, topakta çoraklaşma, ağır metal kirliliği, yer altı ve yer üstü suları ile şehirleşme ve endüstrileşmede sorunlar geliyor. Bunların hepsi üst üste geldiğinde, plansız sanayileşmenin olumsuz bir takım sorunlara yol açtığı görüldü'' diye konuştu.

Islah OSB kanunu ve uygulaması

Plansız sanayileşmenin getirdiği olumsuz sonuçların görülmesi üzerine, doğanın ve insanın sağlığının korunması adına devletin bir takım adımlar attığını ifade eden Masatlı, sanayileşmede devletin attığı en önemli adımlardan birinin ıslah organize sanayi bölgeleri (OSB) olduğunu bildirdi.

Islah OSB'nin Tekirdağ'da uygulanacağı bölgelerin Velimeşe, Türkgücü, Misilli, Vakıflar, Ulaş, Marmaracık, Muratlı-Karıştıran yolu üzeri, Veliköy, Karaağaç, Çerkezköy, Yulaflı ve Marmaraereğlisi olduğunu bildiren Masatlı, bu 11 bölgede 531 sanayi tesisi ve 60 binin üzerine istihdam bulunduğunu söyledi.

Sanayinin olumsuz etkilerini giderme anlamında 12 Nisan'da 4562 sayılı organize sanayi bölgeleri kanununda değişiklik yapıldığını belirten Masatlı, kanuna bir madde eklenerek ıslah OSB'nin tanımının yapıldığını ifade etti.

Bu kanun doğrultusunda, tespit edilen bölgelerde faaliyet gösteren sanayicilerin 12 Nisan 2012'ye kadar müracaat etmesi halinde ıslah OSB kapsamına alınacağını anlatan Masatlı, şöyle konuştu:

''Islah OSB'lerle ilgili 4 Ağustos 2011'de uygulama yönetmeliği çıktı. Bu yönetmeliğin ve kanunun hazırlanmasında Tekirdağ Valiliği'nin ciddi katkıları bulunuyor. Yönetmeliğin uygulanması adına çalışmalara başladık. Dağınık haldeki sanayicilerin müracaatlarını ıslah OSB kapsamında değerlendirebilmek için bir inceleme komisyonu oluşturduk. Akabinde ıslah OSB komisyonunun çalışma esaslarının belirlendiği bir yönerge yayınladık. Çalışmalarımız takip edebileceğimiz bir ıslah OSB bürosu açtık. Bölgelerdeki 531 sanayiciye ulaşmak için OSB olmanın faydalarını tek tek giderek onlara anlattık. Kanunun bir yıl süreliğine çıkması nedeniyle, sanayicilerimizin hepsine bir an önce ulaşmayı hedefliyoruz.''

Islah OSB'nin faydaları

Islah OSB'nin sanayiciye her anlamda faydası olacağını belirten Masatlı, bölgede dağınık bulunan sanayinin disipline edileceğini söyledi. Sanayicinin uygulamadan sonra geleceğe umutla bakarak ve çevreyle uyumlu bir yapılanma içerisine gireceğini ifade eden Masatlı, birbirine destek olan sanayilerin bölgede toplanmasının söz konusu olacağını bildirdi.

Islah OSB'nin sanayinin az geliştiği bölgelere de yayılmasına katkıda bulunacağını anlatan Masatlı, aynı zamanda tarım alanlarının sanayide kullanılmasının disipline edileceğini belirtti.

Sağlıklı, ucuz, güvenli alt yapı ve ortak tesislerin bu organize sanayi bölgeleri içinde kurulacağını söyleyen Masatlı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Islah OSB'lerin çevre ve insan sağlığı yönünden ciddi katkılar sağlayacağı kesin. Bu bağlamda sanayi tesisleri için ortak artıma tesisleri kurulacak. Böyle olunca arıtma maliyetleri 3'te 1'e inecek. Diğer taraftan, arıtma kurulması noktasında çevreyle uyumlu sanayinin gelişmesi adına devletin ciddi desteği olacak. Sanayicilerde emlak, temizlik vergileri, arıtma bedelleri, bina yapımı izin harcı, teşvik ve ihsas harçlarından muaf tutulurken, elektrik ve hava gazı tüketiminde indirimler yapılacak. Bu da sanayiciye ciddi destek sağlayacak. İnsanların sağlıklı bir çevrede yaşaması temel hedeflerden biri. Islah OSB sayesinde, sanayici, tüm canlılar ve devlet ciddi derecede fayda sağlayacak.''

İstanbul'daki sanayicilerin Tekirdağ'a yönelmesi

Vali Yardımcısı Masatlı, İstanbul'un sürekli büyüyen, metropol bir il olduğunu belirtirken, bunun yanında İstanbul'daki sanayicilerin bir kısmının Tekirdağ'a yönelmekte olduğunu söyledi. Masatlı, şunları kaydetti:

''İstanbulda faaliyet gösteren bazı sanayiciler, Tekirdağ'a yönelmeye başladı. Bu sanayicilerin büyük çoğunluğu, Tekirdağ'a gelecek olursa, Islah OSB sayesinde onlara da bir ortam sağlanmış olacak. Tekirdağ'a yönelen İstanbullu sanayiciye ıslah OSB sınırları içinde yer verme söz konusu olabilir ve onlarında bu bölgelere yerleşme imkanı sağlanmış olur.''