Tekirdağ'da Tarihi Bedesten Restorasyonunda Yıkım



Tekirdağ Belediyesi tarafından tarihi Rüstem Paşa Bedesteni (kapalı çarşı) üzerine yürütülen 'Bedesten ve çevresi koruma ve yaşatma' projesi dahilinde, yapıyı tarihi dokuya uygun olarak yeniden restore etmek üzere çalışmalara başlandı. Belediye tarafından geçen yıl hazırlanarak Anıtlar Kurulu'ndan onayı alınan projenin çok kısa zamanda hayata geçirilmesi için çalışmalar hızlandırılmıştı. Bedesten esnafıyla geçen aylarda toplantı yapan Belediye Başkanı Ahmet Aygün, kiracılardan bedesten etrafındaki dükkânları boşaltmalarını istemişti. Rüstem Paşa Bedesteni çevresindeki dükkanların 'tarihi dokuyu kapattığı' için yıkılması yürütmesine ise dün başlandı.

Dükkan sahipleri yıkımın tebligattan hemen sonra olması nedeniyle tepki gösterdi. Kimi esnaf da yıkım ekiplerini görünce dükkan içerisindeki malzemelerini dışarı çıkarttı. Dükkanların boşalmasının ardından yıkım gerçekleşti. Tekirdağ'da bir meydanın olmadığını anlatan Aygün, bedesten çevresindeki binaların yıkılmasıyla bu sorunun ortadan kalkacağını kaydetti.

Belediye Meclis Sarayı'nda yapılan toplantıda dükkanlar ve kiralar ile ilgili de bilgi veren Belediye Başkanı Ahmet Aygün, yeni projenin daha canlı tutulabilmesi için elektrik, telefon, su vezneleri konumlandırılacağını ve bedestenin önünün açılarak Tekirdağ'a güzel bir görünüm kazandırmayı hedeflediklerini ifade etmişti.