Teknokent'te İmzalar Atılıyor



İzmir'e teknoloji ağırlıklı yabancı yatırım çekmek için atağa geçen Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, teknokent projesi için Fransız C.I.COM'u yatırıma ikna etti. Proje,  4 milyar dolarlık bir yatırımla yapılacak. C.I.COM, dünyada 27 teknoloji geliştirme bölgesine sahip. C.I.COM ayrıca, Avrupa'nın en büyük teknoloji üslerinden Fransa'nın Nice kentindeki Sophia Antipolis'in kurucusu da.

Engel kalmadı

İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. ile C.I.OM teknokent yatırımı için 10 Eylül'de Urla'da önsözleşme imzalayacak. Bu imzayla C.I.COM'un, Urla'da üs kullanım hakkı İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne (İZTEKGEB) ait olan, 2 milyon 183 bin metrekarelik arazide dev bir teknoloji kenti kurması için çalışmalara başlanmasının önünde bir engel kalmayacak. Urla'daki yatırım için C.I.COM'un yüzde 75, EGİAD'ın yüzde 25 hisseye sahip olacağı bir şirket kurulacak. EGİAD'a ayrılacak yüzde 25'lik hisse içinde Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Şinasi Ertan'ın yaptığı Tepekule Holding ve Atay Holding de yer alacak.

Cazibe alanı

Ortaklar arasında, EBSO Meclis Başkanı Ender Yorgancılar ve Alphan Manas gibi kentin önde gelen işadamları da yer alacak. Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Cemal Elmasoğlu, "İmzaların atılıp, şirketin faaliyete geçmesinin ardından bölgedeki ilk binalar 2009'un Aralık ayında yükselmiş olacak. İYTE Kampüsü ile Çeşme'yi birleştiren bu proje ile içinde havaalanı, limanı olan yeni bir cazibe alanı oluşturulacak" dedi. Elmasoğlu, yüzde 25'lik payları için İzmir'den başka isimleri de ortak olarak alacaklarını, bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

20 bin kişiye iş

Hazırlanan projeye göre C.I.COM, Urla'da İYTE'deki mevcut Teknoloji Geliştirme Bölgesi içinde yer alan 2 milyon 183 bin metrekarelik arazide bir teknoloji kenti kuracak. Ulusal ve uluslararası firmalar, bu kente açacakları Ar-Ge merkezleriyle yeni ürünler geliştirecek. Sözkonusu projeyle teknoloji kenti için yapılan toplam yatırım miktarının 4 milyar doları bulması hedeflenirken, 20 bin kişiye de istihdam sağlanacak. Teknoloji geliştirme bölgesinde teknoparkın yanı sıra otel, restoran ve kafeler ile spor alanları gibi sosyal tesisler de bulunacak.
C.I.COM'la yaptıkları görüşmelerin 14 ay sonunda imza aşamasına geldiğini kaydeden EGİAD Başkanı Cemal Elmasoğlu, İzmir'i bilişim merkezi yapma düşüncesiyle geçtiğimiz yıl gerçekleştirdikleri arama konferansının ardından ilk teklifin onlardan geldiğini söyledi.

Elmasoğlu, "Dernek olarak genç nesilleri bir arada tutabilmek ve beyin göçünü engelleyebilmek için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Yayınladığımız Sanayileşme Stratejisi'nde de ortaya koyduğumuz gibi bölgemizin dünyaya açılan kenti İzmir'i iletişim ve bilişimle anılır hale getirmek istiyoruz. 10 Eylül'de atılacak imzaların ardından 2 milyon 183 bin metrekarelik alanın üs kullanım hakkına 49 yıllığına sahip olan İZTEKGEB, bu hakkı C.I.COM devredecek" diye konuştu. İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken de sözkonusu yatırımla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek detaylı açıklamaları daha sonra yapacaklarını söyledi. İlken, "10 Eylül'de teknoloji geliştirme bölgesinin üs kullanım hakkı ile igili imzaların atılmasının ardından çalışmalar başlayacak" diye konuştu.