Tekstil Devi Sanko Çimentoyla Büyüyor



Sanko Holding Kahramanmaraş'ta yaklaşık 500 milyon dolar yatırımla kurduğu Narlı Çimento Fabrikasında deneme üretimlerine başlandı. Sanko, TMSF'nin açtığı Gaziantep Çimento Fabrikası ihalesini 128 milyon dolar vererek kazanmasının ardından Rekabet Kurumu'nun ihaleyi onaylamaması üzerine, Kahramanmaraş'ta yatırım yapmaya karar vermişti.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi Narlı Beldesinde yapımına 1 Temmuz 2006 yılında başlanan ve Sanko Holding'in inşaat sektöründeki en büyük yatırımı olan Narlı Çimento Fabrikasında deneme üretimine başlandı. Tek fırında Türkiye'nin en büyüğü olduğu bildirilen Narlı Çimento ek yatırımlarla birlikte yaklaşık 500 milyon dolara mal oldu.

10 bin ton üretim kapasitesi
Narlı Çimento fabrikası, Sanko Holding'in Adıyaman ve Bartın'dan sonra üçüncü Çimento Fabrikası oldu. Günlük 10 bin ton üretim kapasitesine sahip Narlı Çimento, yıllık 3,3 milyon ton çimento üretecek. Narlı Çimento fabrikasında iç ve dış piyasaya yönelik olarak üretim yapılacak. Sanko Holding, inşaat sektöründeki bu yatırımı ile pazardaki payını yüzde 2,5'tan yaklaşık yüzde 10 çıkartmış oldu. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, "Tek fırında Türkiye'nin en büyük çimento fabrikasını Kahramanmaraş'ta kurduk. Çimento fabrikasında günlük 10 bin ton üretim yapılacak" dedi. Sanko, 2006'da TMSF'nin Gaziantep Çimento Fabrikası'nın ihalesine girerek 128 milyon dolarla ihaleyi kazanmış, ancak Rekabet Kurumu'nun ihaleyi onaylamaması üzerine Kahramanmaraş'ın Narlı beldesinde 250 milyon dolar bedelle çimento fabrikası kurmaya karar vermişti.