Teleferik İnşaatında Yargıya Rağmen Ağaç Kesimi!



Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER), Bursa Barosu ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, Orhangazi Parkı'nda teleferik çalışmalarıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Zaman Gazetesi'nden Fatih Karakılıç'ın haberine göre, grup adına konuşan Çevre Komisyonu Başkanı Atabek, şunları kaydetti: "Yeni teleferik projesi başlarken Uludağ Milli Parkı içerisindeki Sarıalan ile oteller bölgesi arasında kalan yoğun orman alanı üzerinde doğal alanları koruma adına daha fazla harcama yapılarak yüksek direkler kurulacağı, hattın ağaçlar üzerinden direk temelleri dışında ağaç kesilmeden geçileceği halka ve tarafımıza açıklanmıştı ancak yapım aşamasında bu bölgede, halkın bilgisinden uzak şekilde ağaç kesimi için izin alınması ve kesimin başlanması üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, kesimin durdurulması ve iptali istemli dava açtık. Bu durum, Bursa'daki vatandaşlar üzerinde derin bir üzüntü oluşturdu. Bu gelişmelerin ardından Bursa 2. İdare Mahkemesi. 24 Temmuz 2013 günü yürütmeyi durdurma kararı aldı. Kararın hemen ertesi günü. kanuna aykırı olarak 500'e yakın ağaç yalnızca diplerinden kesilerek yere serildi ve o halde bırakıldı. Buradaki amaç, bir oldubittiye getirip ağaçları tamamen yok etmekti."

Bölgede incelemeler yaptıklarını belirten Atabek, 11 Haziran 2014 tarihinde çalışmalar kapsamında bine yakın ağacın kesildiğini öne sürdü: "Bölgede yaptığımız incelemelerde, yaklaşık 1 kilometrelik hat üzerinde bine yakın ağacın yeni kesildiğini belirledik. 2013 yılında kesilen ağaçların toprak üzerindeki kütükleri kararmış, yaprakları solmuş ve kurumuştu. Yeni kesilen ağaçların yapraklarının yeşil ve toprak üzerindeki kütüklerinin özsularını vermeye halen devam etmekte olduğunu gözlemledik. Dava sonuçlanana kadar Uludağ'da, ne gerekçeyle olursa olsun tek bir ağaç kesilmesi dahi açıkça hukukun çiğnenmesidir. Mahkeme kararına rağmen yapılan ağaç kesimi, gerçek anlamda büyük bir suçu ifade etmektedir."

Çobankaya'da bungalov kulübelerin inşaatının sürüldüğünü de gördüklerini anlatan Eralp Atabek, şöyle devam etti: "Biz bu inşaatlara karşı Milli Parklar Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle açtığımız davada, 23 Ocak 2014 tarihinde Bursa 3. İcra Mahkemesi iptal kararı vermişti. Bu kararın ardından beş ay geçmesine rağmen Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Uludağ Milli Park yetkililerinin bulunduğu tesisin hemen karşısında bulunan bungalov inşaatlarında onlarca işçi çalıştığını belgeledik. Bu durum, mahkeme kararlarının devletin yürütme organlarınca önemsenmediğini, gerektiği gibi uygulanmadığını açık biçimde ortaya koyuyor. Ağaç kesiminde olduğu gibi Çobankaya'da mahkemenin iptal kararına rağmen inşaatların sürdürülmesi, büyük bir suç ve devletin varlığına yönelik büyük bir tehdittir."