TEMA: Fırtına'ya Santral Yapamazsınız

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı, Rize'deki Fırtına Vadisi'ne hidroelektrik santral (HES) yapılamayacağını açıkladı; vadiye santral yapılmasına olanak sağlayan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu gerekliliğini kaldıran kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.

"Danıştay'ın 'Fırtına Deresi'nde santral yapılamaz" kararına rağmen Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) 8 yıl sonra aynı bölgede santral yapılmasına uygunluk kararı vermesi endişe vericidir."

"Değil santral yapmak, ağaç kesilemez"

TEMA, ÇED Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle 100 megawattan küçük santrallere ÇED Raporu alınmasını kaldıran kararın, Fırtına Deresi ve benzeri konumdaki mikro ekosistemler için tehdit oluşturduğunu anımsattı.

Vakıf, bölgenin SİT alanı kapsamında olduğu için, "değil santral inşaatı, ağaç kesimi, yol inşaatı söz konusu olamaz, zaten karar Milli Park anlayışı ile de bağdaşmıyor" dedi.

TEMA, Fırtına'nın korunmaması halinde olabilecekleri şöyle sıraladı:

* Bölgenin en önemli özelliği olan suyun akış hızı, santrallerin yapılması ile kesilip, dere yatakları susuz kalabilir veya ekosistemin ihtiyacını karşılayamayacak kadar azalabilir,

* Bölgede yaşayan Dere ve Deniz Alası'nın nesli tükenebilir,

* Yol yapımı ve inşaat faaliyetleri erozyonu tetikleyebilir, çok sayıda ağacın kesilmesi gerekebilir,

* Elektrik iletim hattı direkleri çevreye zarar verebilir,

* Canlı ve cansız tüm varlıkları ile doğal bir peyzaja sahip bölgenin yapısı bozulabilir, bölgenin hızla gelişen eko-turizm potansiyelini de olumsuz yönde etkileyebilir.

Özesmi: Yenilenebilir kaynaklara yönelin
Vakfın Genel Müdürü Dr. Uygar Özesmi de yaptığı açıklamada, hidroelektrik santraller ve taşocaklarıyla ilgili mevcut durumu değerlendirmek üzere bir uzmanlar grubu kurduklarını, çalışmalara başladıklarını söyledi.

Özesmi, enerji sorununa çözümün "Fırtına Deresi gibi bir doğa harikasını tehdit etmek değil", yenilenebilir enerjilere yönelmek olduğunu belirtti; "Enerji verimliliği ve başta rüzgar-güneş olmak üzere bir an önce yenilenebilir kaynaklara ağırlık veren, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltan bir enerji stratejisi geliştirmeliyiz" dedi.