Temeli Atılan RWE&TURCAS Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı'nın İlk Türbini Sahaya Ulaştı



Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı Kaklık beldesinde kurulacak RWE&TURCAS Denizli Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santralı'nın üç türbininden biri olan ilk gaz türbini SGT5 4000 F, sahaya getirildi.

Siemens tarafından Almanya'da üretilen ve deniz yoluyla Antalya Limanı'na ulaştırılan gaz türbini, kara yoluyla Denizli'nin Kaklık beldesine getirildi.

Antalya'dan özel araçlara yüklenen ve üç günde getirildiği belirtilen 300 tonun üzerindeki türbin, 13m x 6m x 8m ebatlara sahip. Dakikada 3 bin devir ile 268 MW enerji üretimi sağlayacak türbinin santral montajının 2012'nin ilk yarısında tamamlanacağı bildirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından 13 Nisan'da temeli atılan ve 500 milyon euro yatırımla gerçekleştirilen RWE&TURCAS Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali, iki gaz türbini, kendi jeneratörüne sahip ortak bir buhar türbini ve iki atık ısı kazanından (AIK) oluşan çok şaftlı tasarımla inşa ediliyor.

RWE&Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş tarafından kurulmakta olan santralın, 2012 yılında ticari işletmeye başlamasının ardından 3.5 milyon meskene elektrik sağlaması planlanıyor.

Alman enerji şirketi RWE ile Türkiye'de petrol ve enerji sektöründe yatırımlar yapan TURCAS'ın ortaklığında kurulacak 775 megavat gücündeki doğalgaz kombine çevrim elektrik santralının Türkiye'deki toplam elektrik üretimine yüzde 2'lik bir katkı sağlayacak.