Teos Kazıları Tekrar Başlıyor



Fotoğraf: Tolga Albay

Eski Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar'ın sponsorluğu ile tekrar başlayan kazılar kapsamında 3 yıl içinde Teos'un kültür sanat aktivitelerine açılması planlanıyor.

Teos Antik Kenti kazılarının tekrar başlaması için gerekli olan sponsorluk anlaşması İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın makamında imzalandı.

Vali Kıraç, İzmir'in önde gelen iş kadınlarından Feyhan Yaşar, Kazı Başkanı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Kadıoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılımıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İzmir'in tanıtılmaya muhtaç birçok zenginliğinin bulunduğunu, ancak öncelikle bunların gün yüzüne çıkarılması gerektiğini söyledi.

Teos kazılarında arazinin kullanımında yaşanan sorunları kamulaştırma çalışmalarıyla aştıklarını belirten Kıraç, ''Dünyada sanat etkinlikleri ve sanatçıları bünyesinde barındırmış bir antik kent olan Teos'un, gelecek dönemde de aynı etkinliğini sürdürmesi için gayret sarf ediyoruz'' dedi.

Kazılara destek olan Feyhan Yaşar'ın iş dünyasına örnek olması gerektiğini ifade eden Kıraç, konuşmasında, İzmir'de 16 kazının devam ettiğini, 5 yüzeysel araştırma yapıldığını anlattı ve Teos Antik Kenti'ndeki Odeon kazısının ne zaman bitirilebileceğini sordu.

''Kazılar 300 yıl sürecek''

Doç. Dr. Musa Kadıoğlu da kazıların çok uzun soluklu bir süreç olduğunu vurgulayarak, ''Buradaki kazılar 300 yıl sürecek. Ben bunun 30 yılına talibim. Odeon ise 3 yıl sürecek. Odeon'u kazacağız, restore edeceğiz ve İzmir halkının kültürel yaşamına katacağız'' dedi.

Tarihi 3 bin yıl önceye dayanan Teos'un en önemli ve zengin İon kentlerinden biri olduğuna işaret eden Doç. Dr. Kadıoğlu, 1862 yılında İngilizler'in başlattığı kazı çalışmalarına Fransızlar'ın devam ettiğini, sonraki yıllarda kısa aralıklı çalışmaların sürdüğünü, 1992 yılından sonra ise kazı yapılmadığını söyledi.

Kazılara 3 yıllığına 90 bin lira destek veren Feyhan Yaşar ise Teos kazılarında çok zaman kaybedildiği belirterek, ''Bu büyük projeye liderlik edelim, şahsen bir katılımda bulunarak çalışmaları hızlandıralım istedik. Uzun soluklu bir destek sağlayacağız. Burada tarihin korunması, kültürel açıdan ve yöre insanı açısından çok önemli'' dedi.