Termal Tesis Projesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca Kabul Edildi



Foto: Abdulhamid Hoşbaş (AA)

Kocaeli'de bir zamanlar vatandaşların çamaşır ve halı yıkama yeri olan 18 asırlık Roma hamamının da içinde bulunduğu 11 bin metrekarelik alanda kurulması planlanan termal tesis projesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca kabul edildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Gölcük'ün Yazlık Mahallesi'nde 2000 yılına kadar üzerinden yol geçen 2. yüzyıla ait Roma hamamı ve çevresinde, yaklaşık 10 ay önce Gölcük Belediyesi ve Kocaeli Müze Müdürlüğünün hazırladığı proje kapsamında kazı çalışmaları başladı.

Yaklaşık 3 ay süren çalışmalar sonunda bölgede, su kanalları, tarihi yapılar ve sikkeler bulundu. Hamamda bulunan Roma dönemine ait tonozlu yapının çevresi ise uzman ekiplerce yapılan çalışmalarla temizlendi.

Yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından bölgede Gölcük Belediyesince kurulması planlanan termal tesise de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan onay çıktı. Kararın ardından Gölcük Belediyesi ve Kocaeli Müze Müdürlüğü yetkilileri, bölgedeki çalışmalarını hızlandırdı.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2. yüz yıla ait olduğu belirlenen tarihi Roma hamamının, Roma ve Bizans döneminde yaralı askerlerin tedavisinde kullanılan bir sağlık merkezi olduğunu söyledi.

Hamamın Osmanlı döneminde de aynı amaçla kullanıldığını ancak zamanla hamamın atıl durumda bırakıldığını anlatan Ellibeş, şimdi ise söz konusu tarihi yapıyı restore ettikten sonra sağlık turizmine kazandırmak için çalıştıklarını kaydetti.

Çalışmalara Kocaeli Valiliği, Gölcük Kaymakamlığı, İl Özel İdaresi ve Gölcük Kaymakamlığının da katıldığını kaydeden Ellibeş, şöyle devam etti:

''2007 yılında ılıca ve çevresindeki 9 milyon 173 bin 45 metrekarelik alan, Kültür ve Turizm Bakanlığınca termal turizm alanı ilan edildi ve hamamın restore edilmesi için bir birlik kuruldu. Birliğin çalışmaları kapsamında yapılan incelemede hamam suyunun cilt ve astım gibi hastalıklarını tedavi edebilecek niteliğe sahip olduğu belirlendi. Ayrıca ılıcadaki su sıcaklığının 22 ila 37 derece arasında değiştiği tespit edildi. MTA tarafından hamam bölgesinde yapılan 2 sondaj sonuncunda 400 metre derinliğe inilmiş ve buradaki su sıcaklığının 32 derecede olduğunu belirlendi. Bu değeri vatandaşlara sunmak için bir proje oluşturduk ve bunu Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduk.''

2009'da söz konusu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bir protokol imzaladıklarını anlatan Ellibeş, hamamın restore edilmesi, 11 bin metrekarelik bölgede turizm tesis, mesire, spor ve ağaçlık alanlarının kurulmasını öngören bir projeyi de bakanlığa sunduklarını vurguladı.

İhalesi yakında yapılacak

Bakanlığın ise projenin bölgenin tarihi yapısını gün yüzüne çıkaracak kazının yapılmasının ardından değerlendirilmesi yönünde bir şart koştuğunu vurgulayan Ellibeş, daha sonra ise Kocaeli Müze Müdürlüğünce bölgede kazı çalışmaları yapıldığını anlattı.

Kazı sonrası, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan söz konusu alanda kurulacak termal tesis projesine onay çıktığını dile getiren Ellibeş, Kamu ihale Kurumu'na 15 gün içerisinde başvurarak söz konusu projenin ihalesi için gün alacaklarını kaydetti.

İhalenin gerçekleşmesinin ardından projenin kısa sürede hayata geçirileceğini anlatan Ellibeş, ''Proje kapsamında kurulacak tesisin yapımın 1 yıl sürecek ve 2012'nin sonunda vatandaşlara hizmetine sunulacak. Tesiste, erkekler ve kadınlar için 150 metrekarelik termal havuzlar ile onların tamamlayıcıları olarak da banyolar, kafeterya ve lokantalar yapılacak. Tesisin yapımı yaklaşık 3 milyon TL ile mal olacak'' şeklinde konuştu.

''Tarihi turizme kazandıracağız''

Projenin tamamlanması durumunda Kocaeli'de ilk kez bir kaplıca kurulmuş olacağına dikkati çeken Ellibeş, sözlerini şöyle tamamladı:

''Biz burada arkeolojik kazıyı yapana kadar insanlarımız, deterjana gerek kalmadan, suyun kükürt özelliğinden dolayı çamaşırlarını yıkıyordu. Bu yüzden de ılıcanın içinde sonradan yapılmış, tonozlu yapının tarihi havasını bozan betonarme yapılar bulunmaktadır. Bu durum tarihe yapılmış bir haksızlıktı. Bu proje ile bu haksızlığı ortadan kaldıracağız. Bu bir imkan, buranın bu şekliyle atıl kalması, hem ülkemiz, hem bölgemiz hem de ülkemiz için kayıp olacaktı. 2 bin yıllık tarihi, sağlık turizmi ile birleştireceğiz. Sanayi kenti olarak anılan Kocaeli, artık ılıca, termal turizmle de anılan bir kent olacak. İçerisinde kadınların çamaşır yıkadığı 2 bin yıllık tarihi turizme kazandıracağız.''