Termik Kararlar



Büyükşehir’den hayır: Yer seçimi uygun bulunmadı. Çevre Etki Değerlendirme Raporu için olumsuz görüş verildi
Danıştay’dan evet: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından verilen üretim lisansı iptal edilmedi

“Yerleşime çok yakın”

İzmir'in Aliağa İlçesi’ne ENKA tarafından kurulmak istenen termik santrala, Büyükşehir Belediyesi karşı çıktı. Büyükşehir, üretim  lisansı alan ruhsat aşamasındaki santral için Çevre Bakanlığı’na olumsuz görüş bildirdi. Yer seçiminin yanlış, tarım ve yerleşim alanlarına çok  yakın olduğu belirtildi.

“Gerçekle ilgisi yok”

ENKA yöneticisi Selim Özkan,  80 ayrı kuruluştan görüş alındığını, belediyenin tutumunun kendilerini etkilemeyeceğini savundu. Özkan, “Evet, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde öyle görüş bildirmişler. Ancak  bir sürü safsata, gerçeklerle  ilgisi yok. Gerekçeler   yasalarla uyuşmuyor” dedi.

Yargı şoku

Çevreciler, Büyükşehir’in “Hayır” demesine sevinirken, hukuk mücadelesinin ilk raundunun ise kaybedildiği haberini aldı. Danıştay,   Enerji Piyasası Düzenlene  Kurumu’nun ENKA’ya verdiği santral işletme lisansının iptali için, Ege Çevre Platformu’yla bazı vatandaşlar ve meslek odalarının açtığı davayı reddetti.

Bir dava daha gelecek

CHP’Lİ İzmir Milletvekili Kemal Anadol, “Danıştay’ın verdiği karar sadece prosedüre ilişkin. Bir anlam taşımıyor. Esas,  ÇED sürecinden sonra dava  açacağız” dedi. MHP’li İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu da bölgeye santral yapımına karşı çıktıklarını söyledi, “Biz de bu mücadelenin içinde olacağız” dedi.

Çevreciler kutluyor

Ege Çevre Platformu Yürütme Kurulu Üyesi avukat Arif Ali Cangı, Büyükşehir’in meslek odalarına, sivil toplum örgütleri ve bilim insanlarına danışarak görüş bildirdiğini hatırlattı. Cangı, “Bu karar, çevre hakkının korunması açısından sevindirici. İlgilileri kutluyoruz. Hukuki girişimimiz de devam edecek” dedi.

Sanayici “Kurun” diyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Tamer Taşkın, termik santralın, deniz kıyısına da olsa, bölgeye kurulması gerektiğini söyledi. Taşkın, “Nükleer santrallar da kurulmalı. Çünkü enerji yetmiyor.   Yazın demir-çelik fabrikaları devreden çıkarılıp şehir şebekelerine elektrik veriliyor, unutmayalım” dedi.