"Termik Santral Bölgeyi Kalorifer Kazanı Haline Getirir"



Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı ve Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, Çanakkale’nin Babadere mevkiine termik santral yapılması planlarını eleştirdi. Nalbant, şunları söyledi:  “Çanakkale’nin enerji ihtiyacı şu anda 840 MW, üretilen enerji ise 1260 MW. Yani 400 MW fazlası var. Çanakkale'de üretilmek istenen toplam enerji 17 bin MW’a çıkıyor. Bu santrali buraya kurmak cinayettir, bölgeyi kalorifer kazanı haline getirmektir".

Bianet'ten Yüce Yöney'in haberine göre, santralin kurulacağı bölgenin çok önemli bir tarım üretim merkezi olduğunu, özellikle turfanda sebze, zeytin ve narenciye üretildiğini hatırlatan Nalbant, termik santralin bütün üretimi ve insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Nalbant,  “Baca gazlarından çıkan küller etrafa ve bitkilerin üzerine yayılacak. Kül depolama alanlarından tarım alanlarına ve yeraltı sularına hem ağır metaller karışacak. Termik santralin kül depolama alanları da köylerin ortasında. Yılda yaklaşık beş milyon ton kömür yanacak. Bir buçuk milyon tona yakın kül birikecek. 10 yıl çalışsa 15 milyon ton birikecek. Hem de depolama alanlarından çevreye radon gazı yayılacak. Radon gazı radyoaktivite, yani kanser demek. Ölümcül hastalıklar insanların sağlığını tehdit edecek. Üretilen ürünler de zarar görecek.” dedi.

Karabiga’da mücadele sürüyor

Hicri Nalbant, Karabiga’daki termik santral yapımına da değinerek, Karabiga’ya yaklaşık 14 bin MW’a varan termik santral kurma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Daha önce santrali Karabiga’nın içine yapmaya çalışan şirkete karşı ÇED’in iptal davası açtıklarını ve mahkemenin de yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini hatırlatan Nalbant, buna rağmen yasadışı bir şekilde inşaat çalışmalarının sürdüğünü belirtti.