Termik Santralin ÇED Toplantısı Protesto Edildi



Türkiye’nin havası en kirli şehirlerinden Maraş’ta, Afşin A Termik Santrali çevre mevzuatına uymadığı için geçici süreyle 1 Ocak 2020’de kapatıldı. Kapama kararıyla Maraş biraz olsun ‘nefes’ alsa da 8 Haziran 2020’de geçici çalışma belgesiyle yeniden faaliyete geçti. Haziran 2021’de geçici çalışma belgesinin süresi son bulmasına rağmen süreç uzatıldı.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; 2018 yılında Afşin Elbistan A Termik Santrali’ni kamudan satın alan şirket iki ünite daha eklemek için çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusu yaptı. ÇED dosyasına yer alan bilgilere göre mevcut 4 ünitesi bulunan, 1355 megawat (MWe) kurulu gücü olan santralin, yeni ünitelerin kurulmasıyla kurulu gücü 2 bin 43 MWe’ye yükselecek. Proje kapsamında günde 72 bin ton kömür yakan santralde yeni ünitelerle birlikte bu sayı 106 bin 992 tona çıkacak.

ÇED süreci kapsamında 25 Şubat’ta yapılması planlanan toplantı olumsuz hava koşulları nedeniyle 27 Nisan’a ertelenmişti. Yapılan toplantıda Maraş’ın santraller tarafından kuşatıldığını, tarım arazilerinin yok olduğunu ve kanser vakalarının patladığına dikkat çeken yurttaşlar, projeye tepki gösterdi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan İbrahim Yalçın, “Sizi dinleyen bir lavaş alıp içine kömür koyup yemek ister. Hukuk hayır diyor, bilirkişiler hayır diyor, siz ısrarla bu projeleri getiriyorsunuz.” derken; Altunelma Köyü’nden Cuma Bey, “Çocuğumu kanser teşhisini ile hastaneye götürdüm, tüm hastalar Afşin’in Elbistan ilçesindendi.” ifadelerini kullandı.

Elbistan Muhtarları Derneği Başkanı ise “Kanser ettiniz bizi yeter artık çekin elinizi yakamızdan” sözleriyle tepki gösterdi.

Bölge halkının yanı sıra toplantıya birçok sivil toplum örgütü ve yaşam savunucusu katıldı. Temiz Hava Hakkı, Greenpeace, İklim Adaleti Koalisyonu, TEMA’nın yanı sıra birçok parti temsilcisi de toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Greenpeace Akdeniz’den İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, “Afşin A santrali 38 yıldır bölgeyi zehirliyor ve eklenmek istenen iki ünite on yıllar boyunca, sadece yöreyi değil; Karadeniz kıyısından İskenderun Körfezi’ne kadar olan bölgenin hava kalitesini bozacak. Bakanlıktan talebimiz bu projenin iptali, mevcut santrallerin kapatılması.” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.