Terör Kurbanı Gökdelene 6.5 Milyon YTL’lik Makyaj



Türkiye’yi sarsan 20 Kasım terör saldırılarında kullanılamaz hale gelen HSBC’nin eski genel müdürlük binası, devredildiği Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından hayat bulacak. TMSF, Levent’teki gökdeleni 6.5 milyon YTL’ye yenileyerek, Fon’un merkezi haline getirecek. İstanbul’un en gözde yerlerinden biri olarak kabul edilen binanın ön cephesi Haziran 2004’ten bu yana Beko reklamlarıyla donatılmıştı.

Sekizi yer altında olmak üzere toplam 19 katlı olan binanın arsası 2 bin 198 metrekare. 17 bin 678 metrekare alanlı plazanın arsası Cıngıllıoğlu Holding tarafından Türkiye Öğretmenler Bankası’ndan 1992 yılında 25 milyar liraya satın alınmıştı. Mimarı Haluk Tümay, müteahhiti Koray İnşaat, statik projesi İrfan Balioğlu ve iç mimarı Eren Talu olan binanın yapımına 1994 yılında başlanmıştı. “Akıllı bina” sayılan plaza 1999’da tamamlanarak hizmete açılmıştı. Açıldığında Boğaz hattının en çevreci binası kabul ediliyordu. Çevreciliği dolayısıyla Demirbank’a ödül de verilmişti.

3 defa satışa çıktı
Bina 45 milyon 500 bin YTL tahmini bedel üzerinden 2002 ile 2006 yılları arasında üç defa satışa çıkarıldı. Son satış Almanya kökenli gayrimenkul yatırım fonlarının talebi üzerine geçen yıl Şubat ayında gerçekleştirilecekti. Üç satış da Demirbank’ın hakim hissedarı Cıngıllıoğlu Holding’in avukatları tarafından durduruldu. Hatta binanın satışı TMSF avukatları ile Cıngıllıoğlu Holding avukatlarının adeta savaşına dönüştü. Binayı satamayacağını anlayan TMSF, çareyi ise genel merkez yapmakta buldu.

6 ay sürecek onarımın parası Başak Sigorta’dan
Binanın onarımı için gerekli olan 6.5 milyon YTL’yi bombalanmadan önce binayı sigortalayan Başak Sigorta karşıladı. TMSF’nin mimar ve mühendis kadrosu binada onarım tespit çalışmalarına başladı. Binanın onarımına önümüzdeki aylarda başlanacak. En fazla 6 ay sürecek onarımın tamamlanmasının ardından TMSF’nin en geç Eylül ayında buraya taşınması planlanıyor. TMSF’nin bulunduğu, Toprakbank’tan geçen Büyükdere Caddesi üzerindeki binaya ise Halkbank Genel Müdürlüğü taşınacak.