Tersane Hayali Hüsranla Sonuçlandı



Samsun'da 2002'deki genel seçimlerde kentin gündemine gelen tersane için ilk somut adım 2007 yılında atıldı. Ulaştırma Bakanlığı tarafından 17 Ekim 2007'de Samsun Tekkeköy Mendirek ve Tersane Limanı inşaatının ihalesi yapıldı. 13 Mart 2008'de mendirek ve liman inşaatına başlandı. Yapım işlemi 2011 yılında tamamlandı ve geçici kabulü gerçekleştirildi. Son olarak 2012'de Liman Başkanlığı'na da devri yapıldı. Yaklaşık bin dönümlük tersane alanındaki 4 parsel yatırımcılara verildi. Aradan geçen zamana karşın yatırımcılar, altyapı tamamlanmasına rağmen tersane inşaatına başlamadı. Ekonomik kriz nedeniyle yatırımcılar, tamamlanan tersaneye yatırım yapma riskini göze alamadı.

Samsun Ulaştırma Bölge Müdürü Davut Aslanpay, tersane mendirek ve limanı işinin 22 milyon 497 bin 420 liradan ihale edildiğini, 2011 yılı birim fiyatı ve KDV ile 39 milyon 210 bin lira toplam maliyetle yapıldığını söyledi. Ana mendireğin bin 827 metre uzunluğunda olduğunu belirten Aslanpay, "200 metrelik bir de tali mendirek yapıldı. 10 metre derinliğinde rıhtım oluşturuldu. İnşatta 3 milyon 650 bin ton taş, 95 bin metreküp beton kullanıldı. 450 bin metrekarelik korunan su alanı oluşturuldu" dedi.

Doğmamış çocuğa...

Tersanenin Ak Parti’nin bir fiyaskosu olduğunu iddia eden CHP Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan ise "Ak Partili belediyelerin de sloganlarına konu oldu. Bununla ilgili ilçelerimizde yalandan bilgisayar çıktıları ile ev ve işçi aldılar. Yani affedersiniz doğmamış çocuğa fistan biçtiler. Teşvik olmayan bir yerde tersanenin bulunamayacağını, tersanenin yapılamayacağını kimsenin gelip yatırım yapmayacağını biz söyledik. Oralardan parselle yer verdiler. Alanlar da daha sonra geri verdi. Tersane sözü Samsun halkına atılan en büyük yalandır" dedi.