TESCO'dan Silivri Belediyesi'ne 325 Bin YTL'lik 'Kuşkulu Bağış'



AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin de adının karıştığı Silivri’deki arsanın imar tadilatlarının "arzu edilen" biçimde tamamlanmasının ardından TESCO ile Belediye arasında kurulan bir 'diyalog' ortaya çıktı. Buna göre TESCO, Silivri’deki alışveriş merkezi inşaatı sürerken Belediye’ye bir Diyalog Evi kurulması için 325 bin YTL bağış yaptı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin adının karışmasıyla siyasi bir krize dönüşen TESCO Kipa’nın Silivri’deki alışveriş merkezi inşaatında yeni bir belge daha ortaya çıktı. Bu belgeye göre TESCO Kipa, inşaat devam ederken Silivri Belediyesi’ne 325 bin YTL’lik bağışta bulunmak için başvurdu.

TESCO Kipa’nın alışveriş merkezi yapacağı alanın imar tadilatları 2007 yılı içinde bitirildikten sonra 18 Ocak 2008 tarihinde arazi TESCO’ya devrediliyor. İnşaat ruhsatı alınarak temel atılıyor ve inşaata başlanıyor. Bütün hızıyla inşaat devam ederken 2 Mayıs 2008 tarihinde TESCO Kipa, 325 bin YTL’lik bağış yapmak istediğini bildiriyor. 2 Mayıs 2008 tarihinde TESCO Kipa Kitle Pazarlama Ticaret ve Gıda Sanayi A.Ş. adına Ayşe H. Çetinel’in, Silivri Belediye Başkanlığı’na gönderdiği dilekçede bağışlanan paranın nerede ve nasıl kullanacağını detayları ile anlatıyor. Dilekçede, "Fatih Mahallesi 19M-1 pafta 186 ada ve 7 parselde bulunan binanın 'Hizmet Binası' olarak kamulaştırılması için 325 bin YTL şartlı bağışta bulunmak istiyoruz" deniliyor.

Önceden söylendi

Metinden de anlaşılacağı üzere belediyenin bir projesi vardır ama bu projeyi hayata geçirmek için parası yoktur. Bu durum TESCO Kipa’ya anlatılır ve talep de TESCO Kipa tarafından kabul edilir. Zaten söz konusu binanın Silivri Belediyesi tarafından faaliyete geçirildiği tarihe bakıldığında da bu durum daha net anlaşılıyor. Bina Aralık 2007’de faaliyete geçiriliyor ve bu tarihten sonra binanın kamulaştırılması ihtiyacı ortaya çıkıyor. Türkiye’deki kanunlara göre belediyelere 2005 yılında bağış yapılmaya başlandı ve bu bağışların da şartlı olması gerekiyor. İşte bu noktada belediyenin yapacağı uygulamaya katkıda bulunmak isteyen TESCO Kipa bağış için talepte bulunuyor. Kendisine verilen ada, pafta numaralar ışığında şartını dile getirerek talebi yasal hale getiriyor. TESCO Kipa’nın talepte bulunduğu tarihte ise inşaat işleri hızla sürüyor.

TESCO Kipa’dan gelen dilekçe 3 gün sonra, 5 Mayıs 2008 tarihinde Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan tarafından meclise havale ediliyor. Silivri Belediye Meclis’i ise 9 Mayıs 2008 tarihindeki gündem toplantısında 'şartlı bağış' konusunu oyluyor. 13 meclis üyesi de bu bağışı kabul ediyor.

Sanat ve diyalog evi!

Fatih Mahallesi’ndeki eski bina şu anda Silivri Belediyesi tarafından kullanılıyor. "Silivri Belediyesi Sanat ve Diyalog Evi" adı verilen bina 2 kattan oluşuyor. Söz konusu hizmet binası Silivri Belediyesi tarafından 2007 Aralık ayında açıldı. Binada çeşitli branşlarda kurslar veriliyor. Ayrıca sanatçılar, yazarlar ve konusunda uzman kişilerin ilçe halkıyla buluşmasını sağlayan etkinlikler düzenleniyor.

Silivri Sanat ve Diyalog Evi’nde resim, seramik, ahşap boyama, ebru, gitar, org, keman, konservatuara hazırlık, güzel sanatlara hazırlık dallarında eğitim veriliyor.