Teşviki 6 Ay Önce Açıklasak Kimse Yüzüne Bakmazdı



Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, teşvik sisteminin geç açıklandığına yönelik eleştirileri kabul etmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, "Ne zaman açıklanmalıydı. 8 ay mı, 4 ay mı önce açıklansaydı? Veri sunmadan, 'geç kalınmıştır' söylemi ciddi bir yaklaşım değildir. Aralık, ocakta açıklanmış olsaydı krizin en derin hissedildiği zaman kimsenin para kazanmadığı, herkesin içine kapanmak istediği dönemde açıklansaydı yüzüne bakan olur muydu" dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) haziran ayı Meclis toplantısı, dün İSO Genel Merkezi'nde yapıldı. Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan'ın başkanlık ettiği toplantıya çok sayıda meclis üyesi ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün katıldı.
    
Yatırımcı bakanlık ziyaretlerine başladı

Konuşmasında hükümetin küresel krize yönelik açıkladığı teşvik paketinde geç kalındığı yönündeki eleştirilere cevap veren Ergün, "Teşvik sisteminin geç açıklandığına yönelik eleştirileri kabul etmek mümkün değil. Ne zaman açıklanmalıydı? 8 ay mı, 4 ay mı önce açıklansaydı? Aralık, ocakta krizin en derin hissedildiği, kimsenin para kazanmadığı, herkesin içine kapanmak istediği dönemde açıklansaydı yüzüne bakan olur muydu? Attığımız her adım boşuna giderdi. Ama şimdi görüyoruz ki, zamanında açıklanmıştır" diye konuştu. Göstergelerin iyiye gittiği, iyimser havanın başladığı dönemde teşvik sisteminin açıklandığını vurgulayan Ergün, yerli ve yabancı yatırımcıların da sistemi öğrenmek için Bakanlığını ve ilgili bakanlıkları ziyaret etmeye başladıklarına dikkat çekti. Teşvik sistemine dair eleştirilerin, teşvik parametrelerinin ve taleplerin ise Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü'nde değerlendirildiğini belirten Ergün, bazı maddelerin restorasyona tabi tutulabileceğinin de söyledi.
    
Kafası çalışmayanlara çok para verdik

Teknoparklarda girimciliğe yönelik teşvik verdiklerini kaydeden Ergün, "İşlerini kurarken de 100 bin TL girişim sermayesi veriyoruz. 'Gençler batırırsa batırsınlar parayı' diyoruz. Bugüne kadar kafası çalışmayan adamlara çok para verdik, biraz da kafası çalışanlar batırsın ama batmaz bu para" dedi. Ergün, şöyle devam etti: "İç piyasanın canlanmasının kritik bir öneme sahip. Bunun için yoğun mesai harcıyoruz. Kapsamlı bir vergi düzenlemesi ile ÖTV ve KDV'yi düşürerek iç talebi canlandırmayı başardık. Haziranda kapasite kullanım oranında 4 puanlık artış olacaktır."
    
Üretimde düşüş oranında azalma bekliyoruz

İSO Başkanı Tanıl Küçük, mart ve nisan sanayi üretimi rakamlarının bir önceki aylara göre daha iyi geldiğini hatırlatarak "Bu tabloda umut veren husus, küçülme oranlarının giderek azalıyor olmasıdır. Ancak oranlar azalsa da küçülme sürecinin daha ne kadar süreceğini maalesef öngöremiyoruz" dedi. Küçük, bu noktada hükümetin yeni teşvik paketini olumlu, ancak eksik bulduklarını söyledi. Küçük, "Büyük ölçekli yatırımların 12 sektörle kısıtlanması yerine, bölge farkı gözetilmeksizin tüm sektörlerde desteklenmesi gerekirdi. Enerji destek unsurunun bulunmaması önemli bir eksikliktir. Organize Sanayi Bölgeleri'ne yönelik özel bir teşvik unsurunun yer almaması diğer bir eksikliktir" dedi.

Teşviklerden yararlanmak için 2010 yılı sonuna kadar yatırıma başlanmasının zorunlu kılındığına işaret eden Küçük, "Bu süre limiti önemli bir kısıtlamadır. İstanbul birinci bölge içinde yer almaktadır. Dolayısıyla İstanbul'da yeni yatırım yapmayı planlayan sanayici, getirilen teşviklerden en az derecede yararlanabilmektedir" dedi.