TET Ar-Ge Proje Pazarı'nda Ödüller Sahiplerini Buldu



Bu yıl uluslararası bir yapıya kavuşan Ar-Ge Proje Pazarı, Michigan State University'nin yanı sıra EUREKA ile işbirliği içinde gerçekleşti. Etkinliğe, ABD ve Avrupa'dan da projeler katıldı.
     
Seçici Kurul tarafından değerlendirilen 80 proje, Haliç Kongre Merkezi'nde sanayicilerle buluşturuldu. Proje sahipleriyle sanayiciler arasında 21 ikili görüşme gerçekleştirilerek, önemli bir başarıya imza atıldı. Etkinlik sonunda düzenlenen törende, dereceye giren altı projenin sahibi, ödüllerini Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TET Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Eren ve ünlü fütürist Rohit Talwar'ın elinden aldı.

İşitme engellilerin hayatını kolaylaştıracak, kendi enerjisini üreten implant projesiyle Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Levent Beker yarışmayı kazanırken; 50 bin liralık ödülün de sahibi oldu. Mikail Gürbüz 30 bin liralık ikincilik, Murat Sinan Engin 20 bin liralık üçüncülük ödülünü almaya hak kazandı. Derece almayan kategori birincilerine ise, 10 bin lira mansiyon ödülü verildi.

Artık Türkiye'nin gündeminde markalaşmak ve inovatif ürünler var

Törende konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, tüm sektörlerde tasarım ve Ar-Ge projeleri için teşvik verdiklerini vurgulayarak, artık Türkiye'nin gündeminde markalaşmak ve inovatif ürünler üretmek olduğunu söyledi. Büyükekşi, Ar-Ge Proje Pazarı'nın gelecek vizyonlarına önemli atılımlar getireceğine dikkati çekti.
     
İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Eren, sürdürülebilir ihracat artışına ulaşmanın yolunun, yüksek katma değerli üretimden geçtiğini belirterek, ''Ar-Ge ve inovasyon bu noktada son derece önemli. Ar-Ge ve üretim yatırımlarının amortismanları ölçek ekonomisi gereği, ancak ihracat rakamları ile birlikte aşılabilir ve teşvik mekanizmalarına bağımlı olmadan sürdürülebilirlik sağlanır'' dedi.
    
Gelecek teknolojiler ve gelişmekte olan ülkelerde inovasyon
    
Gecenin sonunda ünlü fütürist Rohit Talwar, 'Gelecek Teknolojiler ve Gelişmekte Olan Ülkelerde İnovasyon' konulu bir konuşma yaptı. Talwar, Türkiye'nin 2023 yılı 500 milyar dolarlık ihracat hedefine nasıl ulaşacağına dair ipuçları verdiği konuşmasında, Türkiye'nin bu hedeflere ulaşabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. Batı'nın ekonomik düşüşüne karşı Doğu'nun hızlı yükselişine işaret eden Talwar, firmalar için hızlı karar alma ve buna bağlı olarak hızlı üretimin öneminden bahsederken tüm iş süreçlerinde teknolojiyle entegrasyonun gerekliliğini vurguladı.
     
Etkinlikler kapsamında; iş dünyasının ve sektörün önemli temsilcilerinin katılımıyla 'Enerji Verimliliği', 'Üniversite Sanayi İş Birliği', 'Uluslararası Ar-Ge İş Birlikleri' konularında paneller de düzenlendi.