THBB Mimarlık Ödülleri Verildi



THBB 2004 Mimarlık Ödülleri' Yarışmasını kazanan Antalya Golf Kulübü ve Enza-Zaden Tarım Ar-Ge Merkezi bina sahipleri, 27 Kasım 2004'de düzenlenen ziyaretlerle ödül plaketlerini aldılar.

Bu yıl ilki düzenlenen yarışmada Alpaslan Ataman, Cengiz Bektaş, Behruz Çinici, Mehmet Konuralp ve Şevki Pekin'den oluşan jüri; Büyük Ödül'e Antalya Golf Kulübü ile Cafer Bozkurt'u, Onur Ödülleri'ne ise Enza-Zaden Tarım Ar-Ge Merkezi'yle Özden Egel-Hande Egel'i, ODTÜ Ar-Ge Binası ile Boran Ekinci'yi ve TED Ankara Koleji Yerleşkesi - Lise ile Semra Uygur-Özcan Uygur çiftini layık gördü. Bir adet büyük ödül ve 3 adet onur ödülü 10 Haziran tarihinde Beton 2004 Hazır Beton Kongresi sırasında düzenlenen törenle sahiplerine verilmişti.

İnşası son 5 sene içinde tamamlanmış projeler arasından, betonun tasarıma ve mekana etkisi gözönünde bulundurularak verilen THBB Mimarlık Ödülleri ile Türkiye'de uygulanan nitelikli yapıların ve bu yapıları tasarlayan mimarların öne çıkarılması, iyi uygulamaların Türkiye'deki mimarlık ortamına örnek gösterilmesi hedefleniyor. THBB Mimarlık Ödülleri iki senede bir verilecek.

Ödül Kazananlar
Büyük Ödül Antalya Golf Kulübü (Cafer Bozkurt)

Onur Ödülleri
Enza-Zaden Tarım Ar-Ge Araştırma Merkezi (Özden Egel-Hande Egel)
ODTÜ Ar-Ge Binası (Boran Ekinci)
TED Ankara Koleji Yerleşkesi - Lise (Semra Uygur-Özcan Uygur)

Antalya Golf Kulübü
Tasarım Ekibi: Cafer Bozkurt
Mimarlık Ofisi: Cafer Bozkurt Mimarlık Ltd. Şirketi
İşveren: Antalya Golf Kulübü A.Ş.
Adres: Belek Antalya Türkiye
Proje Tarihi 1998 - 2000
Yapım Tarihi 2001 - 2002
Arsa Alanı 1247967 m²
Kapalı Alan 5094 m²
Yapım Türü Betonarme

Açıklama: Antalya ili, Belek ilçesinde, sınırları deniz ile biten 1.247.000m2 ormanlık bir alanda kurulmuştur. Genç olan orman, engebeli bir arazide dere ve bataklıkları olan çam ve okaliptüs ağaçları ile kaplıdır. Arazinin rehabilitasyonu sonucu bataklıkların büyük bir kısmı göletlere çevrilmiştir. 1997 yılında başlayan İrlanda-İngiliz-Türk ortaklı kuruluş, planlama, projelendirme ve tüm resmi onayları tamamlayıp Haziran 2000’den itibaren uygulanmaya başlamıştır.



Golf Kulubü 18 Delikli Şampiyonasına Sahası, 18 Delilkli Standart Golf Sahası, Golf Akademisi ve Tesislerini kapsamaktadır. Bölgenin en büyük Golf Kulübü ve tek Şampiyona Sahası olmuştur. Genel yerleşme mimar ve golf tasarımcılarının ortak çalışmaları ile bitirildikten sonra, golf alanları European Golf Designers / London tarafından tasarlanmıştır. Mimar Cafer Bozkurt / İstanbul planlamanın genel koordinatörü olup tüm yapıların da tasarımcısıdır . İlk proje;
1.1 Golf Akademisi
1.2 18 Delikli Standart Golf Sahası - Pasha
1.3 18 Delikli Şampiyona Golf Sahası - Sultan
1.4 Golf Kulübü ve Café-Bar
1.5 Beach Cabana, Diskotek ve Havuz
1.6 Residanslar
1.7 Bakım ve Onarım Tesisleri
şeklinde oluşurken, 2001 yılında ortaklığın tamamının Türk tarafına geçmesi ile Kulüp Binası’nın Kulesi, Cafe-Bar, Beach Cabana, Diskotek ve Havuz ünitelerinin yapılmasından vazgeçilmiş, Golf Kulüp Binası ve Golf Residansları korunarak, diğerlerinin yerine 400 yataklı Golf Oteli yapılmasına karar verilmiştir. 2001-02 yılları içerisinde, 24 ayda, 1247 dönüm arazinin tümü işlenerek 36 delikli Golf sahaları, göletler, mevcut ormanın restorasyonu, ağaçlandırma, tüm alt yapı çalışmaları, Kulüp Binası, bakım ve onarım binalarının tamamı bitirilmiş ve tesis kullanıma açılmıştır. Otel ve rezidansların yapımı ertelenmiştir.

Antalya Golf Klübü ile ilgili detaylar için tıklayınız.



Onur Ödülleri

Enza-Zaden Tarım Ar-Ge Araştırma Merkezi
Mimarı: Özden Egel-Hande Egel
Proje adı : Enza Zaden Inc., Agricultural Research Center, Antalya
Proje yatırım bedeli : 5,000,0000 Dolar
(Total Investment Cost)
İnşaat başlama tarihi: 17 Haziran 2001
Açılış tarihi : 15 Mayıs 2002

Konusunda dünya çapında en iyi iki firmadan biri olan Hollanda Enza Zaden Inc. firmasının Orta Doğu Ülkeleri ile Türki Cumhuriyetlere hizmet vermek üzere Antalya'da yapılan Tarım Araştırma Merkezi'nin Projeleri tamamen Egel Mimarlık bünyesinde hazırlanmış ve koordine edilmiştir.

Proje safhası sonrasında da, tüm İnşaat Yönetim Hizmetleri (İnşaat Koordinasyonu, Taşeron Ekiplerin Seçimi ve Anlaşmaları, Kontrol Hizmetleri, Malzeme Alımı, Bütçe ve İş Programı ile İş Akışı koordinasyonu vs.) İç Mimari İmalat ve Taahhüt İşleri EGEL Proje Yönetim Ekibi bünyesinde
gerçekleştirilmiştir.



Yabancı Yatırımcı iş tesliminde "beklentilerinin çok üzerinde bir sonuç alındığını ve Egel Mimarlığın dürüst çalışmalarından duydukları memnuniyetlerini özel teşekkür plaketiyle" ifade etmiştir.

Hem Egel Mimarlık Tasarım Ekibi, hem de Egel Proje Yönetim Ekibi dürüst ve güvenilir iş anlayışı ile yüksek kalitede hizmet prensibi doğrultusunda takdir toplamıştır.

ODTÜ Ar-Ge Binası



Tasarım Ekibi: Boran Ekinci
Yardımcı Mimarlar: Ufuk Buluttekin, Nilay Arslan
Mimarlık Ofisi: Boran Ekinci Mimarlık Ltd. Şti.
İşveren Ortadoğu Teknik Üniversitesi
Adres: Ankara Türkiye
Proje Tarihi 2002 - 2004
Yapım Tarihi 2004
Arsa Alanı 26800 m²
Kapalı Alan 10000 m²
Proje Tipi Araştırma Merkezi
Yapım Türü Betonarme

TED Ankara Koleji Yumrubel Yerleşkesi



Tasarım Ekibi: Özcan Uygur, Semra Uygur
Yardımcı Mimar(lar) Ayhan Abanozcu, Çağla Akkaya, Ceyhun Baskın, Özlem Çakır, Yasemin Çimen, Onur Ergen, Volkan Geniş, Nevin Gezer, Ömür Halıcı, Esra Helvacı, Arda Işık, Afşin Ketene, Güliz Kılınç, Pınar Kolatan Ruhan Köse, Jurgen Kurti, Gamze Oral, Elif Özçelebi, Arzu Özen, Berkant Özmen, Mehmet Pınarevli, Selen Poyraz, Necati Seren, Can Sucuoğlu, Ünsal Susam, Berkay Şeşen, Tuğçe Selin Tağman, Saadet Selcan Tuncer, Kamil Ülker, Bozkurt Yurdakul

Mimarlık Ofisi: Uygur Mimarlık Ltd. Şti.
İşveren: TED Ankara Kolej Vakfı
Adres: Taşpınar Köyü Yumrubel Mevkii Ankara Türkiye
Proje Tarihi 1999 - 2000
Yapım Tarihi 2000 - 2003
Proje Tipi Sosyal Tesis, Spor Salonu, Kapalı Yüzme Havuzu, Toplantı Salonları, Tiyatro, Diğer Konaklama Yapıları, Lise, İlköğretim Okulu, Anaokulu / Kreş
Yapım Türü Karma
Açıklama: TED Ankara Koleji Yumrubel Yerleşkesi'nin mesleki kontrolörlüğü Uygur Mimarlık tarafından yapılmıştır.
Proje Hakkında: Ödülleri Ulusal Mimarlık Ödülleri, Yapı Dalı - Başarı Ödülü, (2004)