Tıbbi Atıktan Çevreci Fabrika Yakıtı Yaptı



Çevreye ve insan sağlığına büyük tehlike oluşturan tıbbi atıklardan yeni bir iş alanı yaratan eski inşaatçı Ahmet Settar Yaltır, Eskişehir'de sahibi olduğu inşaat firmasını Atık Yönetim Merkezi'ne dönüştürerek tıbbi atıkları toz yakıt haline getirdi.

İtalyan kökenli bir firmayla anlaşarak sistemi Türkiye'ye getiren İnte A.Ş.'nin Genel Müdürü Yaltır, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle 2 bin 500 metrekarelik alanda bir atık sterilizasyon tesisi kurdu. 2.5 milyon TL'ye yap-işlet-devret sistemiyle 10 yıllığına kurulan tesis ile günde 3.5 ton tıbbi atığın 6 bin kilokalori ısıtma enerjisi içeren 2.5 ton toza dönüştürüldüğünü söyleyen Ahmet Settar Yaltır, "Bu yolla tıbbi atıkların yakılmasını sağlayarak sıfır atık çıkarıyoruz. Ayrıca steril bir ürün ortaya çıkararak çevreyi koruyoruz. Aynı zamanda çimento fabrikaları gibi tesisler için ilave yakıt üretiyoruz" dedi. İnşaat sektöründe büyüme olanağı olmadığını fark eden Yaltır çevre yatırımlarında önemli bir büyüme potansiyeli olduğunu keşfedince atık sterilazasyonu konusuna odaklandı. Genel müdürü olduğu İnte A.Ş. adlı inşaat firmasını "İnte A.Ş. Atık Yönetim Merkezi"ne dönüştürdü.

Potansiyeli keşfetti

Projeyi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile paylaşan Yaltır, 2.5 milyon TL tutan yatırımı yap-işlet-devret sistemiyle 10 yıllığına kurmayı başardı. Sonuçta Eskişehir'in tıbbi atıklarının toplanması, taşınması ve sterilizasyonu işini Büyükşehir Belediyesi adına yürütmeye başladı.

Yaltır'ın projesi, başta hastaneler olmak üzere sağlıkla ilgili kuruluşlardan toplanan tıbbi atıkların bertarafını içeriyor. Sistem, tıbbi atıkları yüzde 70 daha düşük hacimli ve yüzde 30 daha hafif hale getirmekle kalmıyor, kuru, kokusuz bu granül maddeyi kilogramda 6 bin kilokalori gibi yüksek bir ısıtma enerjisi içeren bir yüksek fırın yakıtına dönüştürüyor. Bunun sonucunda çimento fabrikaları gibi ilave yakıt yakma lisansı olan tesislere gönderilen bu tıbbi atıktan dönüşmüş granül, arkasında hiç iz bırakmadan yok oluyor.

İstanbul, Ankara, Antalya gibi kalabalık kentlerde tıbbi atık bertaraf tesisi olmadığına değinen Yaltır, Türkiye'deki toplam 17 olan tesis sayısının da acilen artırılması gerektiğini söylüyor.