Ticaret Savaşı Mermeri de Vurdu



ABD ile Çin arasında tırmanan ticaret savaşı ve Çin ekonomisindeki yavaşlama Türkiye’nin ihracatını da olumsuz etkiliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Türkiye’nin Çin’e ihracatı 2019’un ilk 8 ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 15.7 düşüşle 1 milyar 972 milyon dolardan 1 milyar 662 milyon dolara geriledi. Gerilemede, Türkiye’nin Çin’e ihracatının lokomotifleri olan mermer, krom ve borat sektörleri başı çekti. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, 2019’un 7 ayında Türkiye’nin Çin’e mermer ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.7’lik düşüşle 388 milyon dolara, krom ihracatı yüzde 34.3 düşüşle 98 milyon dolara, borat ihracatı yüzde 35 düşüşle 48 milyon dolara geriledi.

Cumhuriyet'ten Emre Deveci'nin haberine göre; Çin’e mermer ihracatında öne çıkan firmalardan Temmer Marble Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, düşüşün Çin’de inşaat sektörünün yavaşlamasından kaynaklandığını söyledi. Çetinkaya, ticaret savaşı nedeniyle Pekin yönetiminin inşaata ayırdığı kaynakları azalttığını aktardı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Gümrük vergileri fiyatları düşürdü
Ocak-temmuz döneminde Türkiye’nin toplam krom cevherleri ihracatında düşüşün tonaj olarak sadece yüzde 0.89 olmasına rağmen değer olarak yüzde 24 olduğunu ve 198 milyon dolardan 150 milyon dolara gerilediğini aktaran Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, “Tonaj olarak çok büyük bir değişim yok ancak fiyatlarda düşüş çok yüksek. Bunda ticaret savaşlarının payı büyük. Karşılıklı konulan vergiler, cevher fiyatının aşağı gelmesine neden oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

Emiroğlu, Çin’in krom ithalatında Türkiye’nin payının yüzde 30’lardan yüzde 9-10 seviyesine gerilediğini, bunda Çin’in alımları daha ucuz olan Güney Afrika ve Zimbabve’ye kaydırmasının etkili olduğunu söyledi.

Dünyada yeni üreticilerin ortaya çıkması ve arztalep dengesizliğiyle krom fiyatlarının düştüğünü, Türkiye’de de maliyetlerin artmasıyla üreticilerin bir kısmının üretimden vazgeçtiğini belirten Emiroğlu, ticaret savaşlarına bağlı olarak çelik üretimindeki azalmayla birlikte önümüzdeki dönemde krom ihracatının daha da düşebileceğini sözlerine ekledi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.