Ticaret Zamanla Büyür Biz İnşaata Bakalım



Türkiye ile Umman Sultanlığı arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla Muscat’a gelen ve Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nı açan İTO heyeti Umman’da ’ticaretin ateşini uzun vadeli yaktı, inşaat ve turizme odaklanma kararı’ aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ’körfez sermayesine’ yönelik stratejisine uyumlu olarak Umman Sultanlığı’na gelen İstanbul Ticaret Odası (İTO) üyeleri bu ülkede de inşaat ve turizme odaklanma kararı aldı. Umman’ın başkenti Muscat’ta 1’inci Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nı da açan İTO’nun Başkanı Murat Yalçıntaş, iki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl 40 milyon dolara çıkabileceğini, bu rakamın çok küçük olduğunu söyledi ve Ummanlı işadamlarını inşaat ve turizm sektörleri ağırlıklı bir heyet halinde İstanbul’a davet etti. Yalçıntaş, bu ziyaretin ardından benzer bir heyetle de İTO’nun tekrar Umman’a gelmek istediğini açıkladı. Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın da Türk Umman Karma Ekonomi Komisyonu Eş Başkanı olarak katıldığı temaslarda ilişkileri geliştirmek için iki ülke yetkilileri bir dizi görüşme yaptı. Görüşmelerde Umman tarafının üzerinde durduğu çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması, Türk-Umman iş konseyinin kurulması ve THY’nin direkt Muscat’a uçması gibi konularda mutabakata varıldı.

TÜZMEN SÖZ VERDİ BEKLİYORUZ:

Umman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Salem Said Al Ghattami’nin Beşir Atalay’a Umman tarafı olarak beklentilerini anlatırken, "Daha önce (2004 Aralık) Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in ziyareti sırasında iki ülke arasında iş konseyi kurulması kararlaştırılmıştı. Biz kısa sürede konseyin Umman tarafıyla ilgili hazırlıklar ıtamamladık. Ancak Türkiye tarafından hala bir gelişme göremedik" dedi. Ghattami’nin bu sözleri üzerine Atalay, Türk tarafı olarak en kısa sürede bu konudaki adımları atacaklarını ve Nisan ayında konseyin tamamlanmış olacağını söyledi. Atalay, "İş konseyi konusunda üzgünüz. Bazı engeller çıktı, bunu bir an önce bitireceğiz" dedi. Atalay, Umman’dan bir iş adamı heyetini Türkiye’de ağırlamak istediklerini belirtti.

İTO İLE ANLAŞMA:

İTO Heyeti’nin temasları sırasında Umman Ticaret ve sanayi Odası ile İTO arasında işbirliği anlaşması da imzalandı. İmza töreninde konuşan Devlet Bakanı Atalay, iki ülke arasında ilişkilerin gelişmesinin memnuniyet verici olduğunu belirterek "Hukuki manada hükümetlere düşen özel sektörün önünü açma yönündeki çabalarımız sürüyor. İmzalanmayan bir iki tane anlaşma kaldı onları da mutabakata varınca imzalayacağız" dedi. Çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasını da kısa süre içinde imzalayacaklarını söyleyen Bakan Atalay, ’Bundan sonrası iş adamlarımızın aktivitesine bağlı. Bizler özel sektörün geliştireceği her türlü ilişkiye rehberlik edeceğiz ve bize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

DEİK’in ilgisizliği İTO’yu da üzdü

MUSCAT’taki Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nda Türkiye’nin bazı kamu kuruluşları ve iş dünyası örgütleri de stand tuttu. Bu kuruluşlar arasında yer alan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun standı sadece tabela ile temsil edildi. Standda hiçbir DEİK yetkilisinin bulunmaması hem İTO yetkililerini üzdü hem de Ummanlı yetkililerin dikkatini çekti. DEİK’in İTO Fuarı’ndaki durumu, İTO’nun Körfez organizasyonlarıyla TOBB’un aynı konudaki organizasyonları arasında rekabet olduğu yönündeki yorumları gündeme getirdi.