TİM Verilerine Göre, Bu Yılın Ağustos Ayında İhracat, 2010 Yılının Aynı Ayına Göre Yüzde 29,89 Arttı



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, son 12 aydaki ihracat 129 milyar 628 milyon 124 bin dolar oldu. Ağustos ayında en fazla ihracat yapan sektör, 1 milyar 508 milyon 31 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon oldu. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü, 1 milyar 507 milyon 235 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1 milyar 318 milyon 445 bin dolarla otomotiv endüstrisi, 1 milyar 236 milyon 583 bin dolarla çelik takip etti.

Türkiye'nin, Ağustos ayında toplam ihracatının yüzde 83,97'sini gerçekleştiren sanayi grubunda yüzde 31,99 artışla 9 milyar 302 milyon 200 bin dolarlık, yüzde 12,85'ini oluşturan tarım grubunda yüzde 23,31 artışla 1 milyar 423 milyon 940 bin dolarlık ve yüzde 3,18'ini oluşturan madencilik grubunda yüzde 7,70 artışla 352 milyon 6 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Sanayi sektörü alt başlığı altında yüzde 62,08 payla ilk sırada yer alan sanayi mamulleri içinde en büyük payı, yüzde 13,61 ile hazır giyim ve konfeksiyon alırken, bunu yüzde 11,90 ile otomotiv endüstrisi, yüzde 11,16 ile çelik izledi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: ''Sanayi üretimi yüksek seyrettikçe, ithalat da yüksek kalmaya devam etmektedir''

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankasının aldığı önlemler sonrasında döviz kurlarında yaşanan gelişmelerin, kalıcı olabildiği takdirde, hem Türkiye'nin ihracatına olumlu yansıyacağını hem ithalatı dengeleyerek, cari açık sorununun kontrol altına alınmasına imkan tanıyacağını belirterek, ''Temmuz ayında ithalat ve ihracat artışı arasındaki makas daralmaya başladı. Önümüzdeki aylarda da ihracat lehine olumlu gelişmeye devam edeceğini öngörüyoruz'' dedi.

Büyükekşi, kısa vadede olumlu görünüme rağmen, Türkiye'nin orta ve uzun vadeli bakış açısıyla hareket ederek, ekonomide yapısal dönüşümü hızlandıracak adımlar atmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı. Büyükekşi, Merkez Bankasının politikalarında yaptığı değişikler ile Türkiye'nin sıcak para cenneti olmaktan hızla çıkmasını ''son derece olumlu bir gelişme'' olarak değerlendirirken, faizlerin indirilmesiyle birlikte döviz kurlarının daha rekabetçi seviyelere yerleştiğini kaydetti.

İç piyasayı daraltmayacak düzeyde rekabetçi döviz kurunun, sanayiciyi ihracata yönlendireceğini, ithalatın azalmasını ve ihracatın artmasını sağlayacağını savunduklarını hatırlatan Büyükekşi, Merkez Bankasının yürürlüğe koyduğu politikaları olumlu bulduklarını ve sanayide yapısal bir dönüşüme destek vermesini beklediklerini belirtti.

Büyükekşi, Temmuz ayı dış ticaret verilerinin, Türkiye'nin sanayi üretiminde yaşanan değişimin olumsuz sonuçlarının çok kısa sürede tersine çevrilemeyeceğini, uzun vadeli bir dönüşüm gündemi ile ancak kalıcı bir iyileşmenin olabileceğini gösterdiğine değinen Büyükekşi, ''Kurlarda geçen senenin Kasım ayından başlayarak, yaşanan yükseliş ihracata olumlu bir etkide bulunmaktadır, ancak bu olumlu etki ithalatta sınırlıdır. İthalat kurdan bağımsız bir şekilde yüksek kalmaya devam etmektedir. Türkiye'de sanayi üretimi yüksek seyrettikçe ithalat da yüksek kalmaya devam etmektedir'' dedi.

Türkiye'nin artık ihracatı ve üretimi daha fazla destekleyici adımlar atması gerektiğinin altını çizen Büyükekşi, Türkiye'de ilk kez üretilecek ileri teknolojili yüksek katma değerli ürünlerin üretimi için yapılacak yatırımlar ile ihracatta kullanılacak kritik girdi malı üretecek yatırımların ''özel yatırımlar teşviki'' düzenlemesi ile yerli ve yabancı yatırım farkı gözetilmeksizin ayrıcalıklı olarak teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Büyükekşi, Türkiye'nin sanayinin ihtiyaç duyduğu ara mallarını yurt içinde üretip hem içeride kullanmak hem de ihraç etmek zorunda olduğuna, aksi takdirde dış ticaret açığında sürdürülebilir bir iyileşme yakalanamayacağına dikkati çekti.

En fazla ihracat yapılan ülkeler

Mehmet Büyükekşi, ihracatın aylık bazda yüzde 30 arttığı Almanya'nın, açık ara ile en fazla ihracat yapılan ülke unvanını koruduğunu açıklarken, şu bilgileri paylaştı:

''Irak'a yapılan ihracat Ağustos ayında yüzde 25 artmış, Irak en fazla ihracat yaptığımız ikinci ülke konumuna yükselmiştir. Üçüncü sırada yer alan İngiltere'ye ihracatımız yüzde 17, Fransa'ya yüzde 36, Rusya'ya yüzde 33, İtalya'ya yüzde 24 artış göstermiştir. Fas'a yaptığımız ihracat Ağustos ayında yüzde 122, Mısır'a yaptığımız ihracat yüzde 106, Suriye'ye yaptığımız ihracat yüzde 2 artış göstermiştir. Ağustos ayında ihracatımızın Çin'e yüzde 27, Brezilya'ya yüzde 103, Hindistan'a yüzde 62, Rusya'ya yüzde 33 artması önemli bir gelişme olarak kaydedilmektedir.''

Ağustos ayında en fazla ihracat yapan ilk 10 ili İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara, Gaziantep, Manisa, Denizli, Hatay ve Adana olarak sıralayan Büyükekşi, ilk 10'daki iller arasında en fazla ihracat artışını yüzde 56 ile Manisa'nın gerçekleştirdiğini, Bursa'nın ihracatının yüzde 49, Gaziantep'in yüzde 49, Hatay'ın yüzde 36, İzmir'in yüzde 31, Ankara'nın yüzde 31, Kocaeli'nin yüzde 30, Denizli'nin yüzde 25, İstanbul'un yüzde 25 ve Adana'nın yüzde 23 artığını kaydetti.