TİM'in 2023 Sektör Ajandasında 'Mermer Borsası' Oluşturmak Var



8. Uluslararası Mermer ve Doğal Taş Fuarı'nın açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ''İhracatta vites yükselttik, 100 milyar doları aştık, 135 milyar dolara doğru yol alıyoruz'' dedi. Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Orta Vadeli Program ile aynı zamanda geleceğe yatırım yapıldığını ifade eden Büyükekşi, ''Yatırım, üretim, ihracat hedeflerimizle ülkemize sağlam ve öngörülebilir bir rota belirledik. İhracatta vites yükselttik, 100 milyar doları aştık, 135 milyar dolara doğru yol alıyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak bizler, 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefledik, 24 ihracatçı sektörümüzle el ele verdik'' dedi.
    
Doğal taş sektörünün de rekabetçi ve yenilikçi ihracat hedefleri arasındaki yerini çoktan aldığını vurgulayan Büyükekşi,uluslararası arenada ''mermer ülkesi'' diye tanımlanan Türkiye'nin dünya doğal taş rezervinin yüzde 33'üne sahip olduğunu,özellikle dış pazarda Türk doğal taşlarına olan talebin de gittikçe arttığını kaydetti. Mehmet Büyükekşi şunları söyledi:
    
''Doğal taşlarda markalaşmaya ağırlık veriyoruz, yurt dışı pazarlama faaliyetlerini destekliyoruz. Sektörde istikrarlı ihracat artışı yakalamayı hedefliyoruz. Bu amaçla üretimde uluslararası standartlara uygun güvenilir rezerv sistemi oluşturmayı hedefliyoruz. Sektörde sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla ürün kalitesini artırmayı hedefliyoruz. 2023 sektör ajandamızda Mermer Borsası oluşturmak da var. Hedef pazarlarımızı belirledik. Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır öncelikli pazarlarımız arasında yer almakta. Bugün Türk doğal taş sektörü Çin, ABD, Rusya başta olmak üzere 160'ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. Dünyanın en güzel bej mermer ve traverten rezervlerine sahip olan ülkemiz için 2023 yılında doğal taş sektöründe 7 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Ve biliyoruz ki, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefimiz hayal değil. Tüm sektörlerimiz üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde üstlendi. Hedeflerimiz büyük, ekibimiz ve altyapımız sağlam. İçinde bulunduğumuz zor günleri de hep birlikte aşacağız inşallah''.