TMMOB Başkanı Soğancı'dan '150 Milyarlık Neşter' Açıklaması



Yazılı açıklamasında, "Mehmet Ali Berber imzasıyla yayımlanan haberden öğreniyoruz ki; TMMOB Yasası‘nın değiştirilme gerekçesi AKP İktidarının milyon dolarlık 'rant' projeleri önünde engel olmasıymış" diyen Soğancı, habere atılan '150 milyarlık neşter' başlığının bile bu niyeti anlatmaya yeterli olduğunu savundu.

Mehmet Soğancı'nın açıklaması şöyle:

"Haberde deniliyor ki:

Hükümet, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘ne (TMMOB) neşter vurmaya hazırlanıyor. Tüp geçit projesi, 3‘üncü köprü, nükleer santral, Dubai Şeyhi El-Maktum‘un Levent projesi, İzmir otoyolu, Galataport ve kentsel dönüşüm başta olmak üzere 150 milyarı geçen yatırımlara engel olmak amacıyla dava üstüne dava açan TMMOB‘un yapısı değişiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TMMOB Kanunu‘nun değiştirilmesi için harekete geçti. TMMOB bugüne kadar 150 milyar TL‘yi geçen proje ile özelleştirme kararlarına karşı dava açmış ve birçok yatırımı engellemişti. İşte TMMOB‘un dava açtığı ve engellemeye çalıştığı bazı dev projeler:

* Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu (Körfez geçiş projesi): 12 milyar TL (Çekeceği yatırımlarla birlikte 30 milyar TL)
* Kartal kentsel dönüşüm projesi: 20 milyar TL
* 3‘üncü köprü projesi: 6 milyar TL
* Marmaray tüp geçiş projesi: 12 milyar TL
* Akkuyu nükleer santrali: 20 milyar dolar
* Galataport projesi: 5 milyar dolar
* Taksim Topçu Kışlası ve cami projesi: 3 milyar TL
* Levent garajı ihalesi: 1.1 milyar dolar.

Biz düzeltelim: TMMOB yatırımı engellemedi ama yargı rantı engelledi. Biz, yasamızın değiştirilme gerekçelerinden birinin 'rantı engellemek' olduğunu zaten biliyorduk. AKP de, onun yandaş gazetecileri de bilmeli ki; yasasının değiştirilmesi gayretleri TMMOB‘nin mücadelesini durduramaz, 70‘lerden bu yana gelen 'bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkın hizmetine sunma' ilkesini ve anlayışını değiştiremez. TMMOB, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mesleki demokratik kitle örgütü olmanın bilinciyle çalışmalarını; emekten, insandan, kamu yararından yana çabasını sürdürecektir".

Konu Başlıkları Burada Görünecek