TMMOB Erdoğan'ı Bir Kez Daha Rahatsız Edecek

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yerel seçimler yaklaşırken yerel yönetimlere kentleşme üzerine siyaset belgesi hazırlıyor. Birliğin başkanı Mehmet Soğancı, şimdiye kadar sekiz ilde kentleşme sempozyumu düzenlediklerini, sempozyumların toplamda yaklaşık 20 ile yayılacağını, sorunları saptayıp çözüm önerilerini sunacakları siyaset belgesini de 21 Şubat'ta açıklayacaklarını bianet'e söyledi.

Erdoğan rahatsız

Başbakan Erdoğan geçen haftaki AKP İstişare Toplantısı'nda "Yapılacak olan birçok şeyi biz şu anda yapamıyorsak, inanın bu odalar sebebiyle yapamıyoruz. Danıştay’a dava açarlar, bilmem nereye dava açarlar bunlar yapılmasın diye. İstemiyorlar çünkü halka çok uzaklar ve her şeye yaklaşımları ideolojik" demişti.

Soğancı: Biz insana dayalı kent istiyoruz

Soğancı'ya göre Erdoğan'ın rahatsızlığının temelinde, AKP'nin ranta dayalı kent anlayışına karşı çıkmaları ve uygulamaklarını yargıya taşımaları var. "Kapitalist küreselleşmenin iktisat politikasında kentler çok önemli. Biz çevreyi, doğayı, insanı referans alarak başka bir kent anlatıyoruz. Onlar ranta dayalı bir kent anlayışında. AKP kapitalist küreselleşmenin ciddi bir taşeronu. İdeolojik davranıyoruz, doğru; çünkü insandan yana tavır alıyoruz."

"Yargı kararlarını uygulamayanları da yargıya taşıyoruz"

Soğancı şimdiye kadar TMMOB bünyesindeki odaların belediyelere karşı bine yakın dava açtığını ve kazandığını, ama yargı kararlarının uygulanmadığını, uygulamayanlar hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
"Erdoğan hukuksuzluğu itiraf ediyor"

TMMOB'nin eski başkanlarından Kaya Güvenç de Erdoğan'ın yargıya gidilmesinden rahatsızlığını ifade ederken aslında uygulamalarının hukuksuzluğunu itiraf ettiğini söyledi. Soğancı da "Zaten hukuk devletinde olması gereken budur" diye konuştu.

"Bütün iktidarlar rahatsız oldu"

Güvenç, 70'lerde mühendis ve mimarlarının kendilerini emekçi halkın bir parçası olarak görmeye başlamalarından beri, TMMOB'nin bütün iktidarları rahatsız ettiğini söyledi.

"TMMOB'nin hep kamucu bir anlayışı, kalkınmayı, adil bir paylaşımı savunagelen çizgisi oldu. Sanayiden kentleşmeye, çevreden orman alanlarına, tarım alanlarının kullanılmasına varıncaya kadar, geniş bir alanda kamu yararına aykırı iktidar uygulamalarını hedef aldı. Her zaman yargı mücadelesi verdi."

Güvenç, Bülent Ecevit'in de başbakanken "Onlar zamanında Boğaz Köprüsü'ne bile karşı çıkmışlardır "dediğini anımsattı.