TMMOB, İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın İptali için Yeniden Yargıda



TMMOB’ye bağlı meslek odaları, 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın iptali için 15 Aralık 2009 günü yargıya başvurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13.02.2009  tarihli toplantısında oy çokluğu ile kabul edilen 1/100 000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı, 15.06.2009 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından onaylanarak 17.07.2009  tarihinde askıya çıkarılmıştı.

TMMOB’ye bağlı mesleki odalar, plana  askı süresi içinde itiraz  ettiği halde, itiraz dilekçelerinin 60 gün içinde  cevaplanmayıp zımnen reddedilmesi üzerine, planın iptali talebiyle yargıya başvurdu.

Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul şubelerinin yaptığı başvuruda; planın uygulandığı takdirde, İstanbul’un sorunlarını çözmek bir yana, kentin gelişimini bugünkünden daha tehlikeli  boyutlara sürükleyeceği ve tarihi ile doğal değerlerde geri dönülmez   tahribatlar yaratacağı gerekçe gösterildi.

TMMOB’den yapılan açıklamada; meslek odalarının da planın katılımcılarından olduğu biçiminde  sürdürülen   yanıltıcı  propaganda çalışmalarıyla, katılımcılık ve şeffaflık maskesiyle pazarlanmaya çalışılan 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın, teknik olarak yeterli olmayan, planlama ciddiyetiyle bağdaşmayan, ciddi sakıncalar içeren, kente insan öncelikli değil, rant ve pazarlama öncelikli bakan   bir yaklaşımın ürünü olduğu vurgulandı.