TMMOB Kanunu Yeniden Değişiyor



Birgün Gazetesi'nden Burcu Cansu'nun haberine göre, hükümet geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi TMMOB Kanunu’nda değişiklik için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden girişimde bulunmaya hazırlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 31 Mayıs'ta çeşitli bakanlıklara yazı yollayarak “6235 sayılı TMMOB kanunu değişiklik taslağı” için görüş talebinde bulundu.

Taslakta neler var

Hazırlanan taslağa ilişkin göze çarpan ilk noktalar şunlar:

Mesleki denetim yetkisi TMMOB ve Odaların elinden alınıyor. Böylece TMMOB ve Odaların üye ile bağları koparılırken sağlıklı ve nitelikli hizmetlerin üretilmesi engellenecek. Piyasa sahte mühendislerin riskli plan ve projeleri ile dolacak. Dolayısıyla sadece mühendisler değil tüm yurttaşlar etkilenecek.

Seçim sisteminde de değişiklik yapılması gündemde. Birlik Genel Kurulu’na katılacak delege sayısı 1000 ile sınırlandırılıyor. Mevcut düzenlemede TMMOB’a bağlı odalar Birlik Genel Kurulu’nda eşit sayıda delege ile temsil ediliyordu. Önerilen düzenlemeye göre Odaların delege sayısı üye sayılarına orantılı şekilde dağıtılıyor. Böylece meslekler düzeyindeki eşit temsiliyet bozulacak.

39. maddeye eklenen “bakanlıkça onaylanarak yürürlüğe girecek talimatname” ile yayımlanacak yönetmeliklerin bakanlık onayı şartı getiriliyor. Böylece TMMOB Yönetim Kurulu ve Genel Kurul kararları düzenlenen Yönetmeliklere Bakanlıkların keyfi müdahalesi ile engel koyuluyor. Bakanlığın yönetmelik onayı ile Birlik üzerinde vesayet oluşturması sağlanıyor.

“Denetim” adına tam bir baskı kurulmak isteniyor. TMMOB’a ve bağlı odalara neredeyse hareket imkanı tanımıyor. Denetim bölümünde yer alan en absürt maddelerden bazıları şöyle: "Bakanlığın istediği belge ve bilgiler 3 gün içinde karşılanacak. Odaların ve Birliğin organ üyeleri (Yönetim, denetleme kurul üyeleri) ve ilgili personel görevlerini yerine getirirken işledikleri suçtan dolayı kamu görevlisi gibi cezalandırılabilecek. Bakanlık, müfettişlere denetim esnasında kolaylık göstermeyen üye ve personeli, müfettişin talebi üzerine denetim sonuna kadar görevden uzaklaştırılabilecek."