TMMOB: "Maden Tasarısı Meclis'ten Çekilsin"



Evrensel'in haberine göre, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı yakında Meclis Genel Kurulu'na gelecek olan Maden Kanunu Tasarısı'na tepki gösterdi. 

Tasarının madenlerdeki sorunlara çözüm getirmediğini belirtilen TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, konuya ilişkin raporların incelenmeden hazırlanan tasarının Meclis gündeminden çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Meclis'te komisyon aşaması tamamlanan “Maden Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”'na ilişkin yazılı açıklama yapan Soğancı, hükümetin Soma maden faciası ile ilgili TBMM Soma Araştırma Komisyonu Raporu'nun, Kamu Denetçiliği Kurumunun raporunun, TMMOB’nin Soma Faciası Raporlarının dikkate almadığı eleştirisi yaptı. Soğancı, “Bu raporların sonuçlarının incelenmesi ve önerilerin değerlendirilmesi gerekirken; tasarıda bu raporlar hiçbir şekilde değerlendirilmemiştir” dedi. Tasarının genel gerekçesi incelendiğinde, sorunların ana nedenlerinin de tam olarak tespit edilemediğini ifade eden Soğancı, maden facialarının ana nedenlerinin aşırı kâr hırsı, özelleştirme ve taşeron uygulaması olduğunu vurguladı.

Teknik nezaretçilik kaldırılıyor

Tasarıda, madencilik projeleri yapmak amacıyla “Yetkilendirilmiş tüzel kişiler” adıyla yeni bir kurum oluşturulduğunu belirten Soğancı, Bakanlıklar tarafından bu kurumlara yapılan yetkilendirmenin nasıl yapılacağı ve kriterleri belirtilmeyerek yönetmeliğe bırakıldığını söyledi. Soğancı, bu yapı ile meslek odalarının üyeleriyle bağının tamamen kopartılacağını ifade etti. Mevcut yasa ile Bakanlık adına denetim görevi yapan “teknik nezaretçilik” kurumunun kaldırılacağına dikkat çeken, Soğancı, “Bu durum hem mühendisleri hem de sektörü olumsuz etkileyecektir. Tasarı yasalaşırsa, mühendisler 'belli firmalarda' düşük ücretlerle çalışan durumuna getirilecek ya da işsiz kalacaktır. Firmalar ise bünyesinde mühendis çalıştırsa bile bu hizmetleri dışarıdan almak zorunda kalacaktır. Ayrıca mühendislerin yasal ve doğal hakkı olan 'proje ve rapor hazırlama' hakkı da kısıtlanmaktadır” dedi.

Tasarının bu haliyle ülkenin ve madenlerin sorunlarına çözüm üretemeyeceğini belirten Soğancı, tasarının Meclis gündeminden çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ruhsat siyasetin inisiyatifinde

Daimi nezaretçi olan mühendislerin görev, yetki ve sorumluluklarının tasarıda net olmadığını ve daha fazla sorumluluk yüklenen bir durumun söz konusu olduğunu söyleyen Soğancı, “Bu mühendislerin, iş güvencesi, çalışma koşulları ve özlük hakları ile ilgili hiçbir olumlu gelişme tasarıda gözükmemektedir. Ayrıca tasarıya göre, ruhsat almak için yapılan ilk müracaat yoluyla arama ve işletme ruhsatı alma uygulaması kaldırılmaktadır. Maden ruhsatları ve buluculuk hakkı bakan onayıyla devredilebilecektir. Böylece ruhsat devri siyasetçinin tercihine bırakılmaktadır. Bu tasarıda; Soma ve Ermenek facialarından ders çıkarılmamış, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda hiçbir düzenleme getirilmemiştir”diye konuştu.